Пробиотиците са живи микробни хранителни добавки, които влияят благотворно на нашето здраве, но не само това е причината да смятаме, че е необходимо да бъдат част от ежедневието на цялото семейство.

Те подобряват вътрешния микробен баланс на стомашно-чревния тракт. А, съгласете се, щастливото коремче е особено важно - и това на бъдещата мама, и това на новороденото след появата му на бял свят.

За бъдещата майка и малкото човече
Множество изследвания доказват, че приемането на пробиотици през бременността може да повлияе позитивно не само на жената, но и на детето, тъй комуникацията между майката и бебето започва още по време на бременността.

Да, точно така, вашата собствена диета силно влияе върху развитието на микробиома на бебето, което носите. Проучванията сочат, че майките, които са приемали пробиотична добавка по време и след бременността, са били в състояние да намалят честотата на поява на екземи при децата си почти наполовина.

Методът на раждане също има значение за микробиома на червата. Бебетата, родени с цезарово сечение, са статистически по-склонни да развиват алергии, хронични възпалителни процеси и метаболитни заболявания. Освен това, антибиотиците, прилагани по време на раждането, забавят развитието на "полезните" бактерии в стомашно-чревния тракт на бебетата.

Микрофлората на майката се пренася и от нея към бебето при вагинално раждане, и посредством кърмата. Знаете ли, че в неотдавнашно клинично проучване се установява, че след 2 седмици приложение на BioGaia® (L.reuteri Protectis) при новородени, нивата на бифидобактерии са сравними с тези при вагинално родените деца1? Сега разбирате, че бъдещите майки не бива да пренебрегват тяхното чревно здраве, дори - напротив, да го направят свой приоритет. Добавянето на пробиотик BioGaiа® по време на бременността за майката (под формата на vegan капсули или таблетки), както и под формата на капки за мъника след раждане, могат значително да подобрят чревното здраве и да балансират на чревната флора.

По време на бременността нивото на хормона прогестерон е по-високо, а неговият страничен ефект е да отпуска гладката мускулатура на тънките черва, особено в третия триместър. Това затруднява перисталтиката им и поражда обстипация (запек). Стресът и необходимостта от прием на препарати с желязо също са причина за запек при бременните. Тук на помощ отново идват BioGaia® Protectis в подходяща форма за мама (веган капсули) и за бебе (капки) подкрепа при диария и запек, за балансиране на микрофлората след раждане чрез цезарово сечение1, превенция на алергии и атопичен дерматит2-3, спътник по време на бременност и кърмене... 

Полезен съвет за мама: метла за червата са детоксите, водоразтворимите фибри - пектин (ябълки, портокали, грейпфрут, праз, червено цвекло, ягоди, череши); неразтворимите фибри - салати, трици, царевица, булгур, гречка). Пробиотиците - от групата на лактобацилите, като Лактобацилус булгарикус и Лимозилактобацилус ройтери; пребиотици - земна ябълка, ленено семе - те подхранват микробиома. 

Победа над коликите 
Често бебето плаче, свива нервно крачетата, не се успокоява дори когато му дадете любимата залъгалка. Колики! За съжаление, те измъчват малкото човече през първите няколко месеца от живота му. Когато възникне такъв проблем, най-добре вземете детето на ръце, защото близостта до майчиното тяло, нежните движения и лекият натиск върху коремчето облекчават болките. А междувременно се погрижете за коремчето му с най-верния съюзник в начинанието - BioGaia® Protectis капки - клинично доказан пробиотик, който съдържа патентования щам Limosilactobacillus reuteri Protectis, изолиран от майчина кърма, като това го прави абсолютно безопасен за прием дори от новородени. И, споменавайки майчината кърма - близо една трета от полезните бактерии в чревния тракт на бебето идва директно от майчиното мляко, а допълнителни 10 процента - от кожата на гърдите. Факт е, че не всяко бебе бива кърмено, затова е още по-наложително да получи ефективна грижа за поддържане на адекватна концентрация на интестиналната флора.

Родителите могат да бъдат спокойни, защото BioGaia® капки се прилагат лесно, нямат вкус, не съдържат захар, лактоза, като нивото на съдържащия се глутен е под нивото на Европейските лимити за продукти, които не съдържат глутен. Подходящи са за прием от първия ден и могат да се прилагат продължително време.

Мили дами, сигурни сме, че независимо дали бебето се е родило или все още се наслаждавате на 9-те месеца, целта ви е една - здраве и комфорт за Вас и Вашето дете. Започнете с грижата отвътре навън и помнете - времето преди, по време и след раждането е период, когато микробиомът на червата се изгражда, модулира и заема централно място в човешкото здраве. 

 

"Хранителна добавка. Да не се използва, като заместител на разнообразното хранене. Да не се превишава препоръчваната днежна доза. Преди употреба прочетете продуктовата информция. Търсете в аптеките. BioGaia капки T221117412/29.01.2018; BioGaia капсули T221123460/05.06.2020;"

Референции:
1. Garcia Rodenas et al. (JPGN2016;63: 681–687);
2. Abrahamsson TR et al. Clin Exp Allergy. 2011;41(12):1729-1739;
3. Ceratto et al. JPGN 2014; 58(Suppl.1):500-501, abstract PO-N-0316. 

BGA-pr-article-mother-baby-concept-caps-drops-EWO-BG-01213