„Няма по-естествено раждане от водното раждане.” Вероятно сте чули това или сте го прочели в някой от форумите в интернет. Безспорно топлата вода отпуска тялото и го тонизира. Именно поради тази причина често казваме, че се нуждаем от топла вана. Като споменахме вана – водното раждане се осъществява именно в надуваем басейн или във вана с топла вода. Веднага възниква въпросът: „В такъв случай раждането по-безболезнено ли е от обикновеното раждане?”. На този и на много други въпроси ни отговориха д-р Тияна Николова, специалист по акушерство и гинекология, съосновател и съсобственик на СБАЛ „Свети Лазар”, и акушерка Емилия Казълова, част от екипа на СБАЛ „Свети Лазар” и председател на Алианса на акушерките.
 
 
Сякаш жените в България не се доверяват особено на раждането във вода. Бихте ли разяснили какво представлява водното раждане?
Д-р Николова: Като практикуващ лекар и собственик на СБАЛ „Свети Лазар”, имам пряко наблюдение върху предпочитанията, вълненията и опасенията на пациентките. Истината е, че водното раждане постепенно добива все по-голяма популярност и е част от естествения процес на раждането. Именно заради стремежа ни да уважим и изпълним желанията на нашите пациентки, през 2011 г. водното раждане официално стана една от медицинските услуги, които предлагаме.
Е. Казълова: Макар че у нас понякога водното раждане се счита за екзотично или за прищявка, истината е, че най-често към такъв вид раждане се насочват жени, които са отдадени на идеята за напълно естествено раждане, без особена намеса от страна на лекар и акушерка.
 
 
Как протича раждането във вода? Какви са особеностите?
Е. Казълова: Раждането във вода протича по абсолютно нормален начин. Жената влиза в басейна, като гърдите остават непокрити от водата. Най-често това се случва при разкритие около 8 см, отворен околоплоден мехур и добри детски сърдечни тонове. Понякога във водата преминава и част от предродилния период, когато контракциите са чести, продължителни и по-болезнени. Основните разлики между водното и дирижираното раждане e, че липсва контролиране на позата за раждане и че самото раждане на бебето става във вода. Това дава свободата на родилката да открие най-удобната и безболезнена за нея поза. Тя сама усеща кога и какво да направи, за да си помогне.
Д-р Николова: Най-важната цел на екипа ни е да осигурим приятна и спокойна среда на пациентката за естественото протичане на раждането, като междувременно с това гарантираме навременна реакция в случай на усложнение.
 
 
Какви са предимствата на водното раждане?
Е. Казълова: Потапянето във водата по време на най-интензивните маточни контракции има много добър ефект върху усещането за болка, предизвикана от контракциите. Топлата вода обгръща тялото, то става по-леко и по-подвижно и се намалява действието на гравитацията. Възможността за честа смяна на позата помага на жената да открие най-добрата си позиция, която намалява усещането й за дискомфорт. Чувството на болка намалява, защото нежното докосване на водата кара тялото да се отпуска и това помага за по-бързото разкриване на маточната шийка. Не бива да пренебрегваме и чисто психологическия момент – жената се чувства защитена, обгърната от топлината и с възможност за плавни движения. Това помага за нейната релаксация и почивка между контракциите и намалява напрежението.
 
В какво пълните вода – във вана, в надуваем басейн?
Д-р Николова: Поради чисто хигиенни съображения в СБАЛ „Свети Лазар” използваме специални индивидуални басейни с меко дъно и дебели стени, които осигуряват пълен комфорт на родилката при промяна на позата, без това да представлява проблем за придружителя и медицинския персонал.
 
Колко градуса трябва да е водата?
Е. Казълова: Температурата на водата трябва да е 37 градуса. Тази температура не е избрана случайно. При тази стойност не се натоварва сърдечната дейност на пациентката, а новороденото преминава през един много по-плавен и приятен преход, тъй като температурата на околоплодните води също е 37 градуса.
 
Как трябва да се подготви жената?

Д-р Николова
: За нас изключително важен елемент от подготовката на бъдещата майка са нейното пълно психическо спокойствие и физически комфорт. Преди да настъпи моментът, изчерпателно и обстойно запознаваме пациентката стъпка по стъпка с всеки детайл на предстоящото събитие – така тя е маскимално предразположена и балансирана, когато раждането започне.

Е. Казълова: Единствената предродилна подготовка е очистителната клизма, която се извършва с цел запазване чистотата на водната среда, с която ще има съприкосновение новороденото.
 
Налага ли се „генерална репетиция”, за да бъде подготвена бъдещата майка, тъй като това е по-необичайно раждане?
Д-р Николова: Както за повечето важни и съществени събития в живота, така и в този случай не получаваме възможност за „генерална репетиция”. Раждането е природен, съвсем естествен процес, който женското тяло владее до божествено съвършенство. Нашият екип вярва, че психическата подготовка дава шанс бъдещата майка да изрепетира на ум хиляди пъти раждането на своето дете, но сме наясно, че никакви слова не биха могли да я подготвят за експлозията от емоции, които ще изпита в мига на самото раждане.
 
Кога точно жената трябва да влезе във водата?
Е. Казълова: Няма определена закономерност. Изцяло се съобразяваме с желанието на пациентката. Както вече споменах, обикновено родилката влиза в басейна почти при пълно разкритие, с пукнат околоплоден мехур и добри детски сърдечни тонове. Други пациентки предпочитат да прекарат целия предродилен период в басейна до самото раждане, но да родят извън него. Наистина няма строги правила за това кога трябва да влезе жената, но има такива за това кога трябва да излезе. Не се препоръчва престой в басейна повече от 2 часа, тъй като това може да доведе до прекалено отпускане на мускулатурата и намаляване  силите на тялото да напъва. По време на раждането детските сърдечни тонове се следят със специален монитор и при всяка рязка промяна – под 120 уд./мин или над 160 уд./мин е редно бременната да излезе извън басейна.
Д-р Николова: Най-често обичам да казвам на пациентките си, че всичко е позволено с премерен медицински риск.
 
Твърди се, че раждането във вода е по-безболезнено от нормалното раждане. Това вярно ли е?
Д-р Николова: Така е. Водното раждане има своите предимства. Проучванията в последните години показват, че се намаляват спонтанните разкъсвания на перинеума, защото водата прави тъканите по-еластични, предродилният период се скъсява и не е необходимо прилагане на медикаменти за обезболяване на раждането, което е едно от най-честите изисквания на пациентките, които са привърженички на естественото раждане. Освен това раждането на бебето става в самата вода, което намалява стреса.
 

А ако по време на раждането се наложи жената да роди чрез секцио, колко време отнема да я преместите от водата до операционната зала?


Д-р Николова
: Ако медицинските показатели ни задължат да прекратим естественото и да преминем към оперативно родоразрешение, единственото, което е необходимо пациентката да направи, е да излезе от басейна и да измине няколко крачки до операционната зала. Оттам насетне ние ще направим всичко възможно да запазим нейното спокойствие и ще предприемем всички необходими действия, за да избегнем критичната ситуация. 

Разговора проведе Даниела Граховска