В мига, в който бебето проплаче, първият въпрос на щастливата майка е дали всичко с него е наред. Рядко родилката се сеща да попита то колко тежи или колко е дълго. Едва ли някоя жена знае, че в отговора на този обичайно задаван въпрос и в стойностите, които ще й съобщят, е закодирано бъдещото здраве на току-що появилото се човече.


През последните години в медицината има нова научна област, наречена ембрионално-фетално програмиране (от лат. фетус – плод). Тя доказва неоспоримо, че здравето на всеки човек зависи от развитието му още през 9-те месеца. От първия до последния ден плодът активно и целенасочено се готви за среща с живота отвън. В тази подготовка поведението, здравето и грижите на майката за бебето са решаващи.

ПРИСЪЕДИНИТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ ViBER

Когато посреща пациента, лекарят, ако е добър професионалист, само с поглед може да постави диагнозата. Специалистите от новата научна дисциплина “Фетално програмиране”, след като научат колко тежи и колко дълго е новороденото, могат да прогнозират какви здравни проблеми може да има в по-далечното бъдеще.. Здравето на човека зависи не само от гените, които родителите му предават, но и от това как майката се грижи през бременността за развитието на плода. Затова се смята, че 9-те месеца са период на помъдряване.
Наблюденията на американските учени Дейвид Баргър, Карин Мичълст и Питър Натаниълс, специалисти по ембрионално програмиране, доказват, че недохранването или преяждането, провеждането на нецелесъобразни диети през 9-те месеца водят до изключително сериозни рискове за здравето на бебето след раждането. Несъответствието между ниското тегло и дължината на тялото на новороденото предполага повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Ако е постоянен и неправилно лекуван, стресът през бременността помага на кортизола (хормона на стреса) да проникне в мозъка на плода и по-късно детето да е особено уязвимо в тревожни ситуации. Рязкото недохранване през първите три месеца на бременността поради гадене и повръщане пък впоследствие води до  наднормено тегло на плода. Това се дължи на стремежа на бебето никога вече да не гладува, заради което то си складира хранителни запаси и теглото му се увеличава. Ако пък плодът постоянно е недохранван или хранен с некачествени храни, мозъкът му си присвоява голямо количество мазнини и белтък, за да порасне и съзрее. А другите органи остават недоразвити и функционално незрели. Най-ярко това става при черния дроб. Когато той изостава в развитието си, обмяната на мазнините и белтъците се влошава. Това дава възможност още вътреутробно лошият холестерол да се повиши и от най-ранна възраст да се появят сериозни съдови проблеми при детето. Преносените деца повече от 3 до 5 дни имат много повече антитела от необходимите, което може да причини отключване на алергия. Ако при повишение на кръвната захар бременната диабетичка не се лекува и не спазва диета, панкреасът (задстомашната жлеза) на плода се уврежда и вероятността бебето да се роди с предразположение към диабет е голяма.


Всичко май зависи от това дали бъдещата майка се храни здравословно... За да намалите риска от програмирани болести, запомнете някои разумни съвет. През 9-те месеца не се впускайте в диети, освен в препоръчаните и ръководени от лекар. Ако в първите месеци имате гадене и повръщане, приложете лечение, назначено от лекар. Ако е нужно, постъпете в болница без излишна паника – това ще е добре и за вас, и за бебето.
Задължително се хранете три пъти дневно и по възможност си осигурете още 1–2 закуски – втора сутрин и следобедна.
Внимавайте да не прекалявате с количеството на любимите си храни. Не подценявайте хляба. Включвайте го в менюто си –  пълнозърнест, препечен, сухар. Той ще ви зарежда със захари, белтък и витамини от група В.
Млякото и млечните продукти с 2% масленост ще ви снабдяват с белтъци, мазнини, витамини А, Е, В2 и калций. Калцият е основен градивен елемент на скелета и зъбите.

КАКВО ТРЕВОЖИ БЪДЕЩИТЕ МАЙКИ ПРЕЗ БРЕМЕННОСТТА

Риба, риба, риба! Тя ще ви доставя фосфор, без който калцият не може да се усвои. Фосфорът има отношение и към обмяната на мазнините и захарите. Рибата е богата на витамини А, В1, В3 (никотинова киселина). Витамин В3 има изключително важна роля: понижава лошия холестерол и повишеното кръвно налягане, разрежда мигренозните пристъпи, отстранява лошия дъх от устата и афтите по лигавицата на устната кухина, прави кожата еластична и влива енергия. Витамин В6, доставен чрез рибата, премахва гаденето, стимулира имунната система и отстранява от организма излишните течности. В месото на океанските риби има витамин В12, витамин D – слънчевия витамин, цинк, който управлява всички обменни процеси, малко селен – мощен антиоксидант, омега 3 и омега 6 мастни киселини, лесно усвоим белтък, йод. Яжте яйца, прясно месо, плодове, зеленчуци, ядки... И пак не забравяйте – всичко, което консумирате, да е с мярка! На масата винаги канете и водата, пресните плодови и зеленчукови сокове, шоколада, меда, чая – плодов или билков.
Добре нахранена, но не преяла, често излизайте на разходка. Ако не можете да го правите, почиствайте вкъщи, но без голямо натоварване, или танцувайте. Плувайте или ходете на екскурзия по леко стръмен терен или поне рано сутрин дишайте чист въздух. За здрав сън не вземайте сънотворни медикаменти, а вечер преди лягане пийте чаша топло прясно мляко или чай от маточина.
Оставете на специалистите да се борят с лошите генни послания. Вашата задача е да гоните стреса и напрежението с подходящи храни и здравословен живот.

Д-р Милка Жижанова – Милушева,
диетолог