Бебе, родено с половин сърце, претърпява сериозна операция, когато е само на 4 дни. Шансовете да оцелее били едва 43%, но нито то, нито неговите родители се отказват.

Малката Анабел Мейн страда от заболяване, наречено Синдром на хипопластичното ляво сърце, при което лявата камера на сърцето не се развива правилно и е по-малка от обичайното.

Родителите ѝ, 35-годишната Кристин и 37-годишният Бари, разбрали, че дъщеря им има това заболяване по време на преглед в 20 гестационна седмица на бременността. От този момент нататък двойката е имала възможност да прекъсне бременността или да не оперира Анабел, когато се роди - което неминуемо би довело до смъртта ѝ.

Двойката се подготвя за трудните месеци, които предстоят след раждането на детето в Лондон на 5 януари 2020 г. Първата ѝ операция е направена едва на 4-дневна възраст и оттогава малката Анабел е претърпяла общо седем процедури. Вече на 3-годишна възраст тя чака следващата сърдечна операция, която е планирана за след Нова година 2024.

Бебе се ражда със сърце, чиято лява половина е недоразвита, и оцелява

"Беше съсипващо, защото отиваш на преглед с очакването да разбереш дали е момче или момиче, не очакваш да ти кажат нещо друго. Когато разбереш, особено при първото си дете, че то е със сериозно сърдечно заболяване, което не се лекува в Шотландия, настъпва голямо объркване“, споделя бащата Бари.

Лекарите дали на родителите възможност за прекъсване на бременността или детето да не бъде оперирано и да бъде оставено да умре в първите няколко дни след раждането. Въпреки очакваните трудности, двойката не се отказва. След първата операция, Анабел е преместена в интензивно отделение. Следващите 7 месеца тя е премествана в различни отделения, защото продължавала да се разболява и да й се правят различни процедури.

"Не знаехме какво да очакваме. От нея излизаха тръбички и кабели и въпреки че се опитваш да се подготвиш максимално, е трудно“, споделя още бащата.

Когато Анабел се ражда, Бари и Кристин научават, че има 57% вероятност тя да умре, преди да навърши училищна възраст. Напук на всички прогнози, малката продължава да се бори за живота си и прави всичко, което е присъщо за нейните връстници - посещава детска градина, танцува и се занимава с гимнастика.

Тази година Анабел е обявена за Млад сърдечен герой от Британската сърдечна фондация (BHF). Наградите се присъждат на сърдечноболни на възраст до 18 години, които са допринесли в подкрепа на животоспасяващата дейност на фондацията.

"Тя е нашето чудо и ние се гордеем с нея и с начина, по който се справя с живота“, казва още бащата.

'Майчин дом' - първенец по брой новородени бебета

"Едно момче я попита в детската градина защо устните ѝ са сини, а тя му каза, че има половин сърце и тялото ѝ  много по-лесно изстива. Тя показва белега си и обяснява за състоянието си пред приятелите, което е невероятно".

"Всеки ден тя се справя като малък войник. Не позволява на нищо да я спре и постоянно е в движение. Беше много щастлива за тази Коледа, тъй като вече разбира повече. Ние я учим, че е различна от другите деца, но това не е лошо. Тя преодолява препятствията всеки ден и е специална."

Остър недостиг на педиатри - в някои райони ситуацията е критична

Анабел вече е кака. На 8 ноември 2023 г. се ражда нейната по-малката сестра Оливия.

Източник и снимки: https://www.plovdiv24.bg/