Предупреждението идва както от работещите в системата, така и от родители, които все по-трудно намират кой да поеме грижата за здравето на децата им. Проблемът засяга цялата страна, но има райони, в които ситуацията е критична.

Момиченце е първото бебе за 2024 година в Кърджали

Според данните на Здравната каса - едно джипи в Кърджали, например, има средно по около 3200 пациенти. Именно там има най-голяма липса на специалисти. Сериозен недостиг има и в Разград, Търговище и Бургас. За сравнение - в столицата едно джи пи средно се грижи за 1700 пациенти, макар да има доктори и с в пъти повече записани.

Най-малък среден брой пациенти имат личните лекари в Плевен - по 1300 души.

Практикуващите лични лекари в страната са около 3783, отчитат от Здравната каса, което е крайно недостатъчно. Педиатрите в извънболничната помощ са още по-малко - едва 550 за цялата страна, сочат данни на лекарския съюз.

Младите медици и в двата случая са малко. Така, на практика се оказва, че дори и за новородените бебета намирането на лекар става все по-трудно.

Д-р Захаринка Гочева е сред натоварените лекари. Казва, че работата с деца е специфична - бебетата се преглеждат всеки месец. „Като джипита остават само общипрактикуващи лекари, които не винаги имат достатъчно добра подготовка, за да работят с деца, затова просто отказват да записват“, казва тя.

Уникална операция в Пирогов - лекари спасиха бебе на 2 дни

От здравната каса напомнят, че пациентите имат право свободно да избират личния си лекар. При евентуален отказ на общопрактикуващия лекар да запише дете в пациентската си листа, родителите могат да се обърнат към съответната районна здравноосигурителна каса.

„Не се отпускат места за педиатрия, не са добри условията, при които се работи, най-ниско платените клинични пътеки са в педиатрията. Как очакваме да има педиатри?“, казва д-р Гочева пред бТВ.

Проблемът все повече ще се задълбочава, защото според данни на лекарския съюз едва около 10 на сто от личните лекари са на възраст под 50.

Източник: https://novini.bg/