Клиниката по детска хирургия в болница „Пирогов“ извърши уникална операция на бебе два дни след неговото раждане. В света са известни само още 26 подобни случая.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Новороденото е с множество аномалии и без един бял дроб. В допълнение детето е с гръбначни, сърдечни и съдови малформации, както и с прекъснат хранопровод.

Екипите на детската реанимация, детската операционна и детската хирургия на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ извършиха сложна интервенция по възстановяване на хранопровода, след предварителна подготовка.

Операцията e проведена под ръководството на д-р Цветко Георгиев, началник на отделението по хирургия на новороденото и вродените аномалии. В екипа участват хирурзите проф. д-р Христо Шивачев и д-р Михаил Димитров, както и анестезиолозите д-р Албена Атанасова, д-р Нели Здравкова и медицинските сестри Петя Джамбазова и Гергана Гегова.

Борил и неговата борба за живот - нека подадем ръка

Следоперативният период преминава гладко и без усложнения. Бебето е стабилизирано и захранено през устата по предварителен план. Новороденото вече е изписано за домашно лечение.

Източник и снимка: https://offnews.bg/