Статистиката показва, че в Сливен са регистрирани близо 25% от всички ранни бракове и раждания в България. Според данните става дума за деца, които раждат на 13, 14 и 15 години. Една от родилките в Сливен е станала майка на 10-годишна възраст. Данните са част от официална статистика на Министерство на здравеопазването.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

„Статистиката на НСИ и МЗ за миналата година в Сливен има 104 деца, родени от малолетни майки. Има майка на 10 години, четири майки на 13 години, 28 майки, които са на 14-годишна възраст, и 72 майки, които са на 15 години. Предполагам, че и тази година статистиката няма да е по-различна, ако дори не се и увеличи”. Това заяви пред Нова телевизия ръководителят на едно от родилните отделения в болница в Сливен д-р Люба Бъчварова.

По думите ѝ става въпрос за майки, които нямат родителски капацитет.

„Обикновено, когато се роди такова дете по-възрастни членове на семейството поемат грижата за бебето. Има и немалка част момичета, които са сами. Те много трудно могат да се справят с родителските си задължения. Рискът от тези ранни раждания – освен за здравето на майките, е и за бебетата, които често се раждат недоносени и се налага да полагаме интензивни лекарски грижи”, посочва доктор Бъчварова.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

Според лекарите институциите в лицето Агенцията за закрила на детето и социалните служби, да работят на място с тези деца, за да се предотвратят ранните раждания от малолетни момичета.

Източник: https://www.flagman.bg/