Всяка шеста двойка в ЕС има репродуктивни проблеми, а честотата на безплодието в различните държави от ЕС е сходна. Това каза в интервю за БТА гинекологът д-р Здравка Велева. Тя работи в Университета на Хелзинки, Финландия и е координатор на Групата по качество и безопасност към Европейското общество по стерилитет и ембриология. По думите ѝ негативните фактори, влияещи върху репродуктивното здраве, са стрес, тютюнопушене, прием на анаболи, проблеми, свързани с функцията на маточните тръби, проблеми с овулацията, нередовен или липсващ менструален цикъл, поликистозни яйчници, ендометриоза, миоми и полипи.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

„Наднорменото тегло също би могло да бъде рисков фактор за поява на репродуктивни проблеми. Причините за безплодие сред двойките са едни и същи във всички страни“, посочи още д-р Велева.

По отношение на средната възраст за раждане на първо дете във Финландия, д-р Велева заяви, че тя малко по-напреднала в сравнение с преди век – 30 години. По-лесно е да се роди на по-млади години, но в сегашния живот повечето хора продължават да учат и след завършване на средното си или висшето си образование. В Хелзинки е много голяма концентрацията на високообразовани хора и съответно средната възраст на родилките е по-висока, добави д-р Велева.

Гинекологът каза още, че има репродуктивни проблеми, които не се влияят от начина на живот. „Здравословният начин на живот не е гаранция, че човек няма да има репродуктивни проблеми, а когато към тях се добави и напредналата възраст, тогава честотата се повишава. В практиката си забелязвам, че младите жени знаят много за функциите на човешкото тяло и изключително много се интересуват от репродуктивните си възможности, особено жените, които искат да направят кариера. Младите жени много държат да знаят какво е състоянието на тялото им и дали начинът, по който живеят, е вреден за репродуктивното им здраве“, каза тя.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

Д-р Велева е категорична, че поликистозните яйчници или ендометриозата не се унаследяват на 100%. „Има родове, в които немалка част от жените или мъжете имат репродуктивни проблеми, но обикновено това, че едно дете е заченато инвитро, не означава, че самото дете би имало репродуктивни проблеми след време. Сред децата, заченати инвитро, може би имат по-голяма честота на репродуктивни проблеми, но рискът е малко по-висок, а не много по-висок в сравнение с останалите деца“, допълни тя.

Източник: https://www.zdrave.net/