Ново изследване разкрива, че всяка година поне 40 милиона жени развиват дългосрочни здравословни проблеми, след като родят. То е част от специална поредица научни статии на списание The Lancet, озаглавена Maternal health in the perinatal period and beyond, която насочва вниманието към здравето на жените по време на бременност и след раждане.

Най-чести здравословни проблеми при жените след раждане

Някои от най-често споменаваните оплаквания са болка по време на полов акт или диспареуния (35% от жените), болки в кръста (32%), фекална инконтиненция (19%), уринарна инконтиненция (8-31%), тревожност (9-24%), депресия (11-17%), болки в перинеума (11%), страх от раждането, известен още като токофобия (6-15%), и вторично безплодие (11%).

Според авторите на проучването качествените здравни грижи по време на бременността и след раждането са важен фактор за идентифициране на рисковете и предпазване от усложнения.

Д-р Алоти: „Жената трябва да се радва на пълноценен живот след раждането“

„Има много симптоми и състояния, които жената развива след раждането и които нарушават начина ѝ на живот в дългосрочен план. Лекарите често дори не разбират за тях, а ако са запознати, просто ги подценяват“, споделя д-р Паскал Алоти, директор на Центъра за сексуално и репродуктивно здраве към СЗО. Тя смята, че всяка жена трябва да има достъп до здравеопазване и до лекари, които биха я изслушали и помогнали. „Целта не е да оцелее след раждане, а да се радва на добър и пълноценен живот“, допълва експертът.

Какво трябва да се промени?

Екипът разглежда научните доклади от последните 12 години и установява, че почти няма актуални препоръки за справяне с 40% от общо тридесет и двата симптома, описани в неговия анализ. Напълно липсват ефективни насоки за опазване на здравето на жените от слабо- и средноразвитите страни след раждане. Не са провеждани национални и международни изследвания върху нито един от здравословните проблеми, с които родилките се сблъскват.

През 2024 г. се очертава много бебета да носят нестандартни имена

Въвеждане на холистичен подход

В първата статия се препоръчва прилагането на холистичен подход за ограничаване на смъртните случаи, който оказва влияние не само върху непосредствената причина за настъпване на смъртта, но и върху съвкупността от социални, икономически и свързани с околната среда фактори. Той обхваща и аспекти от живота на жената, които макар и косвено могат да бъдат свързани със смъртта й – домашно насилие или конфликти.

В материала пише още, че игнорирането на тези фактори е попречило на 121 от 185 страни да намалят осезаемо броя на починалите родилки през последните две десетилетия.

Само за една година 104 малолетни са родили в Сливен

Безпроблемната бременност и здравето на майката се определят и от досегашния ѝ начин на живот

Жоао Суза, един от авторите на документа и директор на Латиноамериканския и карибския център за здравни науки, пояснява: „Майчиното здраве не е въпрос, на който трябва да обърнем внимание, след като жената забременее. Има много фактори и обстоятелства, от които зависи дали нейната бременност ще протече гладко – от средата ѝ на живот до политическата и икономическа обстановка на родната ѝ страна. От ключово значение са още достъпът до питателна и здравословна храна и правата, които тя има. С други думи, за да бъде в добро общо здравословно състояние, трябва да се проследят всички гореизброени. Разбира се, не бива да забравяме и достъпа ѝ до висококачествени здравни грижи, не само през бременността.“

Според експертите, участвали в създаването на статиите, здравната система трябва да бъде мултидисциплинарна и да осигурява не само адекватни здравни услуги на майките, но и превенция, особено за тези, които са силно уязвими.

Източник: https://media.framar.bg/