На 18 декември в двора на Университетска акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ беше официално открита с водосвет и молебен паметна плоча на Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева. Плочата е дарение от група съграждани на Райна Княгиня от Панагюрище в знак на признателност и почит към делото ѝ. За приноса ѝ към акушерството у нас и за създаването на болницата.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Райна Попгеоргиева е първата дипломирана акушерка след Освобождението. Оцелява след тежки изтезания в турските затвори и успява да завърши акушерство в Москва. Въпреки че страда от костна туберкулоза в напреднал стадий, изражда стотици деца, включително и в най-бедните квартали на София. Работи без възнаграждение за всички нямащи, макар самата тя да остава вдовица с петима сина и едно осиновено момиченце, които издържа сама.

По всяко време на денонощието е била готова с бастунчето си, със своите немощни нозе – дори когато не са могли да я вземат с кон или с каручка, да се притече на помощ на някоя родилка. Организира първите школи за здравно възпитание и основава “Майчин дом”, където води курсове за млади акушерки. Била е член на ръководството на Акушерската организация в София и на два пъти е неин председател. 

Паметната плоча е едно напомняне и поклон пред паметта на Райна Княгиня, за посветеността ѝ на родилната грижа, за човеколюбието ѝ. Идеята е на Десислава Митова от Панагюрище, учителка по професия, която ражда и двете си деца в „Майчин дом“.

"Прочетох една биографична книга за Райна Княгиня, която ми въздейства много силно. Тя е събирала средства от своя, макар и изключително скромен и минимален бюджет, за създаването на болницата. Започнах да търся информация дали наистина е било така или е част от художествената измислица на романа. Свързах се с Института за исторически изследвания на БАН, които потвърдиха, че Райна Попгеоргиева е дарила от собствените си пари и заедно с княгиня Мария Луиза е инициатор за построяването на болницата. Много исках аз лично да направя нещо в памет на тази голяма българка, така че да има следа в болницата, за да се споменава името ѝ и да се помни“, разказа Десислава Николова, която е пра- правнучка на брата на Райна Попгеоргиева.

Ценно дарение за новородените бебенца в Майчин дом - София

Много бързо Деси среща съмишленици от Панагюрище, които се обединяват и за няколко дни успяват да съберат сумата за закупуване на камъка и за изработката на плочата. Част от дарението към „Майчин дом“ е и портрет на Райна Княгиня, нарисуван от панагюрския художник Нистор Хаинов, който ще бъде поставен в Родила зала.

Двете деца на Десислава Митова, Рая и Николай – на 2 и на 6 години, бяха най-милите и колоритни участници в откриването на паметната плоча, облечени като Княгинята и Георги Бенковски.

Краси от Фермата сподели как протича раждането в Майчин дом, София

Екипът на болница „Майчин дом“ изказва благодарност към родолюбивите граждани от Панагюрище.

Надпис на паметната плоча:
„В памет на Райна Княгиня (18.01.1856 – 29.07.1917) За нейния принос към родилната грижа в България, както и за създаването на първата акушеро-гинекологична болница в страната. От признателни панагюрци“.

Източник и снимки: Facebook Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”