,,Един истински боец изписахме днес от интензивното неонатологично отделение на болница „Селена“. Малката Анастасия дойде в едва 25-та гестационна седмица с тегло само 750 грама и ръст от 34 сантиметра. Три месеца неуморният екип неонатолози се бори заедно с Анастасия, за да я предаде днес здрава и пораснала в прегръдката на семейството ѝ'', споделят в своята официална Фейсбук страница от АГ Селена.

Росица Пейчева в специално интервю за ,,9 месеца'': Какво е да си отново майка на 50 и защо децата са най-голямото чудо

Преждевременно спукан околоплоден мехур доведе Елеонора в болницата с ненавременни контракции. Бързата и компетентна намеса на д-р Илия Амалиев и д-р Георги Амалиев и екипът от отделението по Патологична бременност позволи задържането на бременността за още седмица в период, когато всеки ден на бебето в утробата на мама е от значение.  

Лекари спасиха бременността на млада пациентка в тежко състояние

„Раждането беше най-страшният момент, както и времето непосредствено след него – когато неяснотата е най-голяма.“, разказва Елеонора. „Но когато не зависят от теб нещата, няма какво да направиш, трябва просто да вярваш!“, допълва майката. Периодът е труден за всички – за неонатологичния екип, за бебето, за родителите. И въпреки всички трудности пред неонатолозите, те намират верния път, за да вървят заедно с волята за живот на малкото човече. Лечението включва един от най-иновативните методи за прилагане на сърфактант – LISA, който е неинвазивен и не изисква интубиране на бебенцето.

Забелването при момченцата - съвети от детския уролог д-р Симеон Андреев

Ежедневните срещи на медиците в Интензивния неонатологичен сектор и родителите на малките пациенти, са онова, което създава усещането за отбор, който се бори за обща кауза. Ежедневните срещи на родителите с бебенцата в отделението, са силата за борба, която само любовта и прегръдката на любимото същество могат да дадат. Кенгуру грижата, топлата прегръдка на мама и тати – близостта, ценна колкото за родителите, толкова и за бебенцата. Близост, която дава сили за справяне с най-трудното – борбата за живот.

Снимка: УСБАЛАГ Селена