Продължителното кървене може да бъде симптом на множество състояния. Правилната диагноза и адекватното лечение, са ключови за справяне и с този проблем, както и с всяко друго здравословно предизвикателство.

Преди 8 години Иванка за първи път имала продължително кървене. Грешната диагноза за полип и назначеното от тогавашния ѝ лекар абразио, дали временен резултат. Година и половина по-късно жената отново получила кървене. Последвала нова консултация със специалист, нова грешна диагноза и назначаване на медикаментозно лечение. Повече от година обаче кървенето не спирало.

 Така Иванка попадна в болница „Селена“. Прегледът установява наличие на миома. По това време младата жена е започнала да планира майчинството си. Три операции и още година медикаментозно удържане на състоянието обаче имала до реализирането на мечтата за дете.

  И докато акушер-гинеколозите, анестезиолозите, медицинските сестри и целият болничен персонал помагал на Иванка да създаде подходящата среда за имплантиране и порастване на бебе, ембриолозите към инвитро клиниката на „Селена“ създават два прекрасни ембриона.

Тук обаче дойде следващият крайъгълен камък. Генетичните изследвания на бъдещата майка показват изменения в хромозомите, водещи към висок риск от генетични аномалии в ембрионите.

Налага се да се направи още едно генетично изследване, този път на бъдещите бебенца. За щастие, резултатите са добри.

Бременността на Иванка преминава стресово заради често кървене до 16-та гестационна седмица. Това носи дискомфорт и на родителите, и на екипа, който преживява всяка емоция заедно със семейството. Но заедно се справят.

И днес Даяна е в прегръдките на мама и тати.

А Иванка обобщава пътя си през последните осем години така: „Важна е нагласата! Ако си кажеш, че няма да се случи – то не се случва. Вярата е всичко!“