Здравейте, мили хора

Искам да ви разкажа историята на малката, борбена Амая.

Ще започна от деня на раждането ѝ. Ден, в който както всички бащи, които чакат рожба, така и аз стоях пред болницата и чаках с нетърпение да се роди първородната ми дъщеричка. И чаках, и чаках…и чаках.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Чаках часове наред, докато жена ми се обади да каже: "Имаше проблем при раждането”. Изпаднах в шок, не знаех къде се намирам. Попитах я: “Всичко наред ли е?“ Тя ми отговори, че докато е раждала по естествен път, плодът е започнал да се мъчи и се е наложило раждането да бъде извършено секцио. Без повече информация. 12 часа трябваше да чакаме, докато видим най-после Амая.

Както всеки татко на дъщеря може да потвърди, това е най-хубавият ден в живота му. Изписаха ни след няколко дни и си я прибрахме.

Изминаха 2 месеца и един ден жена ми усети, че Амая не диша добре, никак добре. Отидоха двете при личния лекар, който ги препратил към друг доктор, на който становището беше “бронхиолит”. От там с линейка ги закараха във Александровска болница, където през нощта са ѝ направили рентген.

От там установяват със ужас, че не белите дробове са засегнати а, сърцето. Сърцето се е уголемило. От там по спешност ги карат към Националната Кардиологична болница.

Малко след пристигането им в болницата, жена ми се обади и рече: ”Амая е много зле, казаха да очакваме най-лошото”.

Умът ми не можеше да го побере.Та буквално до вчера си играехме безгрижно и днес…”Очаквайте най-лошото”.

Но Амая оцеля, не се предаде малкия боец и след седмици терапия беше изписана. Поставената диагноза беше “Дилатативна кардиомиопатия. Високостепенна митрална инсуфициенция”.

В 'Майчин дом' извършиха уникална операция на 11-годишно момиче с две матки

Лекуващият ѝ кардиолог ѝ изписа терапия с 5 вида лекарства и каза, че шансът да се подобри сърцето е нищожен. Мина се време и настъпи нашето мъниче да отиде на преглед, където същият кардиолог възкликна: ”Има подобрение във функцията на сърцето”.

Човекът не вярваше на очите си, беше на мнение, че въпреки тежката диагноза, при добро, балансирано хранене и ако не боледува, прогнозите са оптимистични. (Но кое дете не боледува? Кое дете може да бъде вързано да стои постоянно вкъщи?)

И тъй Амая си растеше и въпреки ниското си тегло, не се спираше от сутрин до вечер да тича, скача, пее и играе… докато не се случи бедата.

На 12.02.2024 г. около 16:00 ч. Амая, докато си играеше, повърна и след това имаше отпадналост. Не се случваше за пръв път детето да повърне (кое дете не повръща) и ние си казахме, че може би е яла нещо, което е раздразнило коремчето ѝ. Към 21:00 ч. отново повърна и това беше знак за нас, че нещо не е наред. Личеше си, че сърцебиенето се беше променило.

Едно 17-годишно момиче се нуждае от подкрепа

Веднага я закарахме във НКБ, където я приеха в интензивно отделение със съпругата ми и аз си тръгнах.

Стана 02:00 ч. и съпругата ми ми написа: ”Амая е посиняла цялата и едвам диша.. тя умира”.

Жена ми беше свидетел как детето се мъчи да си поеме дъх и стоеше до нея през цялата вечер. На сутринта ми се обади да отида да я прибера и като отидох я видях обляна в сълзи да стои пред болницата. Каза ми: ”Единственото, което може да направят лекарите е да я интубират, че сърчицето ѝ се е увредило доста” и да очакваме най-лошото.

От първия престой на Амая бях запомнил, че обадят ли ни се от болницата значи е на лошо…и така и стана. Телефонът звънна по обяд и от там чухме думите: ”Елате в болницата, началникът на отделението иска да разговаря с вас”. Това е един от онези моменти в живота на човек, които не мога да обясня със думи. В очакване на най-лошото, се запътихме към болницата и като пристигнахме в кабинета с жена ми се хванахме за ръце. Погледна ни докторът и ни каза: ”Детето е в много тежко състояние, имате ли други деца? Шансът да оцелее е минимален, ще ѝ сложим временен пейсмейкър, като единствен вариант…ако издържи операцията”. 

Семейство с две деца и бебе на 40 дни остана без дом след пожар в Пловдивско

И въпреки всичките прогнози малкият борец издържа. Беше ѝ сложен временен пейсмейкър, но като цяло сърцето беше силно увредено със пълен АВ блок, което ни обясниха, че те виждат за пръв път при пациент с тази диагноза.

Малкият борец се бори цяла седмица и ето, че днес, на 19.02.2024 г. ѝ поставиха постоянен пейсмейкър, като сърцето остава силно увредено. Изпомпването на кръв към тялото не е в пълния си обем. Състоянието ѝ само може да се влошава с всеки изминал ден, заради което остава на наблюдение в реанимация.

С това лечението на малката Амая в България се изчерпва. Единственият шанс е трансплантация на ново сърчице.

Амая оцеля въпреки всичките негативни прогнози, въпреки думите: “Очаквайте най-лошото”, ние вярваме, че ще се случи чудо и ще успеем да ѝ намерим ново сърце.

Амая има нужда от вас мили хора, от вашата помощ за един нормален детски живот, изпълнен с игри. Молим ви се от сърце за помощ да излекуваме дъщеричката ни.

 Бъдете здрави. Благодарим!

enlightened Можете да подкрепите малката Амая >>> ТУК