За никой не е тайна колко важно е с какво се храним. Когато сме бременни, трябва да сме още по-внимателни, защото освен за себе си, се грижим и за развиващия се плод в утробата ни. 

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА

Според ново клинично проучване майките, които са спазвали средиземноморска диета по време на бременността, са подобрили когнитивното, социалното и емоционалното развитие на децата си на 2-годишна възраст в сравнение с децата, чиито майки не са спазвали тази диета, съобщи Си Ен Ен.

"Нито един друг модел на хранене не притежава толкова впечатляващи научни доказателства, колкото традиционната средиземноморска диета", категоричен е Мартинес-Гонсалес, професор по превантивна медицина и обществено здраве в Университета на Навара в Памплона, Испания.

Средиземноморската диета, която се характеризира с просто готвене на растителна основа, е доказала в проучвания, че намалява риска от диабет, висок холестерол, деменция, загуба на паметта, депресия и допринася за по-силни кости, по-здраво сърце и по-дълъг живот.

Влияе ли храненето на бъдещата майка върху затлъстяването на детето

Според проучването децата на майки, които са посещавали курс за намаляване на стреса по време на бременността, също така са постигнали по-високи резултати по отношение на социалното и емоционалното благополучие като малки деца в сравнение с децата на майки, които не са преминали обучението.

"Стресът не е просто усещане, той е чувство, което отеква в нашата ендокринна, нервна и имунна система", казва д-р Дейвид Кац, специалист по превантивна медицина и медицина на начина на живот, основал нестопанската организация True Health Initiative, глобална общност от експерти, посветила се на основаната на доказателства медицина на начина на живот.

Как да развием любопитство и интерес към храненето у малкото дете

"Съществуват промени в нивата на хормоните при стрес и не бива да се изненадваме, че вариациите в майчините хормони имат отражение върху развитието и здравето на плода и новороденото", подчертава Кац. "Надявам се, че това проучване дава на хората дълбока оценка за това каква невероятна възможност има да използваме начина на живот като лекарство по време на бременността, за да дадем на нашите новородени възможно най-добрия старт“.

Източник: https://www.vesti.bg/