Едно от десет преждевременни раждания в САЩ е свързано с излагането на бременни жени на фталати - химически вещества, съдържащи се в пластмаси, козметика и бои, предаде АФП, позовавайки се на американско изследване.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

За целите на проучването, публикувано в сп. "Лансет Планитъри Хелт" (The Lancet Planetary Health), авторите са анализирали нивото на фталати в урината на над 5000 бременни жени в САЩ.

Направените анализи показват, че за 10-те процента от тях с най-високи нива на фталати рискът от преждевременно раждане, дефинирано като бременност под 37 седмици, е бил с 50 процента по-висок в сравнение с 10-те процента от жените с най-ниски нива. 

"Тези химикали, които са ендокринни и метаболитни разрушители, могат да ускорят раждането и да доведат до преждевременно раждане", каза пред АФП водещият автор на изследването д-р Леонардо Трасанде от Медицинския център "Лангон" към Нюйоркския университет. 

Екстраполирайки данните за цялата територия на САЩ, близо 56 600 преждевременни раждания или около 10 процента са могли да бъдат свързани с излагането на фталати през 2018 г. 

Повече средства за инвитро в община Варна

Тъй като преждевременното раждане може да доведе до здравословни проблеми, изследователите оценяват и медицинските и социалните разходи за преждевременните раждания, свързани с фталатите, които възлизат на между 1,6 милиарда и 8,1 милиарда долара.

Въпреки че изследването е направено в САЩ,  Леонардо Трасанде изчислява, вземайки предвид повсеместното разпространение на фталатите, че между 5 и 10 процента от преждевременните раждания в повечето други страни могат да бъдат свързани с въпросните химикали.
       
enlightened Научете повече >>> https://dariknews.bg/