Дали детето ще има проблем със затлъстяването в ранните години от своето развитие? Това до голяма степен зависи от начина на хранене на бъдещата майка... 

Хранителните вещества, които майките получават преди и по време на бременност, имат реално значение за теглото на децата им през първите години от живота. Това установи проучване за причините и начините за предотвратяване на затлъстяването в детска възраст, цитирано от БТА.

Как да развием любопитство и интерес към храненето у малкото дете

В международното изследване са участвали около 500 майки и техните деца в Нова Зеландия, Сингапур и Великобритания. Половината от майките в проучването са получавали обогатена добавка, включваща витамини В2, В6, В12, D, пробиотици и мио-инозитол (вид карбоциклична захар), заедно със стандартните добавки за бременни. Другата половина са били в контролна група и са получавали само стандартни добавки за бременни. Нито майките, нито техните медицински екипи са знаели в коя група са попаднали.

КАКВО ПОКАЗВАТ РЕЗУЛТАТИТЕ 

Когато изследователите проверили децата на двегодишна възраст, те открили два пъти по-малко деца със затлъстяване сред тези, чиито майки били в групата с обогатени добавки, в сравнение с контролната група, се казва в проучването. Освен това вероятността децата на майките от групата с обогатени добавки да са имали „бързо наддаване на тегло“ - състояние, което често води до затлъстяване - е с почти 25 % по-малка.

Данните сочат, че добавките за майки преди и по време на бременност имат ползи далеч отвъд бременността и за жените, които участват в нея, каза професор Уейн Кътфийлд от педиатричната ендокринология в Института „Лигинс“ към Университета в Окланд.

„Това може да се отрази на бебето им в детството и евентуално след това“, каза Кътфийлд и добави, че следващият етап от изследването е да се опита да установи кои от различните хранителни вещества в добавката оказват благоприятно въздействие по отношение на намаляването или предотвратяването на нездравословното наддаване на тегло.

Тризнаци, заченати естествено, проплакаха в дупнишко село

Процентът на детското затлъстяване продължава да се увеличава в много страни, особено в групите с по-бедни родители. Важно е бъдещата майка да поддържа по-добър хранителен статус, защото това може да има трайни ползи за детето. 

Изследването е ръководено от Института „Лигинс“ към Университета на Окланд и е част от проучването NiPPeR съвместно с Университета на Саутхемптън, Националния университет на Сингапур и Сингапурския институт за клинични науки.

Източник: https://novini.bg/