Жена с трансплантирана матка е родила здраво бебе. Донорът за трансплантацията е бил майката на жената. Така излиза, че бебето, наречено Мануел, се е развило в същата утроба, в която е отглеждана и майка му. 

Жена с трансплантирана матка роди здраво момченце

„Преди да се роди Мануел, разговарях с него. Казвах му, че аз съм се развивала в същата утроба”, обяснява майката на бебето Майра пред каталунското радио в Барселона. 

За първи път в Испания се случва нещо подобно - дете да се роди в утроба, дарена от собствената му баба. Но сам по себе си случаят не е прецедент - първият път в света, когато бебе се роди от трансплантация на утроба майка-дъщеря, беше в Швеция през 2014 г., когато Емели Ериксон роди син от утробата на майка си в университетската болница в Гьотеборг. 

Майра е страдала от заболяване, известно като синдром на Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH). То представлява рядко вродено заболяване, което възпрепятства развитието на женската репродуктивна система. Синдромът на MRKH засяга около една на всеки 4500 жени и се характеризира с малка или липсваща матка и скъсена вагина. Жените, страдащи от MRKH обикновено не могат да забременеят. 

Желанието ѝ да има бебе обаче било силно. Това кара Майра и майка ѝ да се свържат с Hospital Clinic de Barcelona с надеждата да бъдат одобрени за операцията. Трансплантациите на матка са невероятно сложни процедури, изискващи хистеректомия на донора и реципиента, последвана от успешно присаждане на донорската матка в реципиента. 

Ново лечение в САЩ помогна на глухо момченце да чуе за първи път

„Майра някога е била в утробата, която сега е вътре в нея. Това е медицинско чудо, което заслужава голямо уважение и е резултат от опита на отличен екип от професионалисти, които са го направили възможно. Това е абсолютна промяна на парадигмата в медицина", казва в изявление Франсиско Кармона, ръководител на гинекологичната служба в Hospital Clinic de Barcelona.  

След трансплантацията, в началото на 2022 г., Майра се е подложила на лечение за безплодие, за да забременее. Тя е преминала през няколко инвитро процедури. Чудото се случва и скоро, по оперативен път, се ражда Мануел.  

Във Великобритания извършиха успешно трансплантация на матка

Само осем болници в света извършват тази процедура. 

Според лекарите "дарената утроба на по-възрастна жена е също толкова благоприятна за бременност, колкото и тази на по-млад донор"

Източник: https://www.vesti.bg/