Хирурзи извършиха първата за Великобритания трансплантация на матка на пациентка, донор стана сестра ѝ, съобщи Пи Ей мидия/ДПА.

На 34-годишна омъжена жена бе трансплантирана матка по време на операция, продължила девет часа и двадесет минути в болница Чърчил в Оксфорд. Донорката - 40-годишната ѝ сестра, има семейство, родила е две деца и е пожелала да дари матката си. Пациентката, която живее в Англия и предпочита да запази анонимността си, е замразила свои яйцеклетки с намерението по-късно през годината да премине през процедури за инвитро оплождане.

Лекари спасиха 9-годишно дете с рядък тумор

Водещи хирурзи на операцията, осъществена в началото на февруари, били проф. Ричард Смит, ръководител клиника в благотворителната организация Womb Transplant UK и консултант по гинекологична хирургия в болница Imperial College Healthcare NHS Trust, и Изабел Кирога, консултант по хирургия в Oxford Transplant Centre, част от болниците на университета Оксфорд.

Пред осведомителна агенция Прес асосиейшън проф. Смит каза, че операцията е "пълен успех" и че опитът от нея е "забележителен". "Беше невероятно. Това вероятно бе най-стресиращата седмица в кариерата ми на хирург, но също така и невероятно положителна", добави той. "Донорката и реципиентката са на седмото небе, буквално на седмото небе.

Лекари спасиха недохранено бебе в тежко състояние

Аз съм щастлив, че донорката вече е напълно възстановена след голямата операцията, а реципиентката се справя добре след голямата операция с имуносупресивната терапия и очаква с надежда да има бебе". Операцията на донорката е продължила осем часа и дванадесет минути.

Изабел Кирога каза, че е развълнувана и че след операцията екипът следял внимателно процесите. През първите две седмици след операцията нервите са на предел, каза тя. "Сега се чувствам изключително горда от това, което постигнахме, и съм изключително щастлива за нея (пациентката)", добави Кирога. Тя каза, че пациентката се надява да роди не едно, а две деца. "Матката ѝ функционира перфектно и следим напредъка ѝ постоянно".

С безкръвна операция лекари от болница Токуда спасиха матката на жена

Пациентката е родена с редкия синдром на Майер-Рокитански-Къстър-Хаузер, който засяга една на 5000 жени. Той се характеризира с неразвитие или липса на матката, независимо от нормално функциониране на яйчниците. Един от първите симптоми на заболяването е липсата на менструация при момичетата. 

Трансплантираната матка "функционира точно, както трябва" и плановете за инвитро при пациентката са готови. Тя ще приема препарати за потискане на имунитета по време на евентуалните си бъдещи бременности. Предвижда се трансплантираният орган да бъде отстранен след пет години.

Жена с трансплантирана матка роди момиченце

През есента се очаква да бъде извършена подобна трансплантация на друга пациентка. 

Източник: https://dariknews.bg/