Бащите също могат да развият следродилна депресия, но техните емоционални потребности и психично здраве след раждането на детето им остават подценени. Това показват данни от обширен обзор, публикуван в JAMA Network Open. В него се прави преглед на 16 проучвания, осъществени в периода между 2002 г. и 2021 г., които разглеждат повече от 7 милиона двойки баща-дете.

Изследванията показват, че 1 от 10 бащи изпитва следродилна депресия и тревожност, посочват изследователите.

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА

Друг важен извод е, че грижата за психичното здраве на бащата е жизненоважно за здравето на бебето, защото е установено, че децата, родени от бащи с депресия, са изложени на повишен риск от развитие на това състояние.

Според учените депресията на бащата е свързана с 42% повишен риск от депресия при детето.

„В миналото си мислехме, че ако майката е добре, тогава детето е в пълна безопасност и ще има нормално развитие. Но ако отношенията между майката и бащата не са добри, то тогава детето е изложено на риск от проблеми с психичното здраве“, коментира д-р Шийхан Фишър, доцент по психиатрия и поведенчески науки в Northwestern University Feinberg School of Medicine – независим експерт, който не е свързан с изследването.

По думите му, симптомите на „бащината депресия“ са разнообразни и принципно се различават от симптомите при майката.

Мъжете не винаги проявяват традиционни симптоми на депресия, тъй като обществото и културата са склонни да ги обезсърчават по отношение на активността да съобщават за признаци и да търсят помощ, смятат експерти. Докато симптомите при жените могат да се характеризират с безнадеждност, оттегляне и промени в настроението, според д-р Фишър, следродилните симптоми при мъжете обикновено се изразяват чрез гняв и други механизми за справяне.

Пожарникарят Боян Кондуров стана татко на момиченце

„Бащите е по-малко вероятно да се чувстват комфортно, ако признават, че се чувстват тъжни или плачат. Рискът идва от това, че бащите се опитват да маскират депресията си чрез екстернализирано поведение, което ги кара да се справят със стреса си. Те обаче крият факта, че всъщност по този начин търсят начин да се справят с едно по-дълбоко и значително по силата си разстройство“, допълва той.

Според д-р Робин Хорсагер – Бьорер,, акушер и гинеколог в Югозападния медицински център на Тексаския университет, признаците на депресия при мъжете може да включват поредица от разнообразни симптоми: гняв, внезапни изблици или агресивно поведение раздразнителност; повишена употреба на вещества, като алкохол или лекарства с рецепта; ниска мотивация и лоша концентрация; самоубийствени мисли и отдръпване от връзки; променено отношение към работата – от намален тонус и безразличие до свръхусилия и прекомерно натоварване.

Защо бащите развиват следродилна депресия?

Мъжете не преминават през същите хормонални промени като жените по време на бременност и раждане. Но проучванията показват, че има определени хормонални промени при мъжете, които могат да бъдат свързани с повишен риск от депресия и това е особено намаляването на тестостерона.

Бащите също така са по-склонни да изпитат признаци на депресия, ако тяхната партньорка също страда от следродилна депресия, казват експерти. Докато жените обикновено изпитват следродилна депресия през първия месец след раждането, според д-р Фишър, следродилната депресия при мъжете достига своя максимум приблизително 3 до 6 месеца след раждането на детето им и понякога продължава дори ранното им детство.

Въпреки че 1 от 5 родители, които си остават вкъщи, са бащи, според Pew Research Center, Фишър каза, че обществото все още ги възприема като „второстепенни родители“, понякога критикувайки или обезценявайки ролята им на родител, което може да допринесе за тяхната депресия.

„Много бащи са по-ангажирани с децата си, но нямат план как да бъдат семейство, защото техният баща не е участвал в семейството при отглеждането им“, каза той.

Взаимозаменяеми ли са бащата и майката

Д-р Фишер е категоричен и в друго – мъжете преминават през този труден период с малко подкрепа от страна на обществото. Подкрепата, която липсва е и културна, и медицинска, и политическа.

Как бащите могат да потърсят помощ? Това е другият важен въпрос.

Бащите, които изпитват симптоми на депресия, могат да потърсят помощ в групи за подкрепа или от доставчиците на първична медицинска помощ или психично здраве, но експертите казват, че трябва да се направи много повече, за да се освободи място за мъжете в клиничната среда. Бащите, които ходят на акушерски или педиатричен преглед, трябва да бъдат изследвани за „бащина депресия“, тревожност и други психични разстройства, които са често срещани сред родителите след раждането, каза д-р Фишър. През 2020 г. списанието на Американската академия по педиатрия публикува редакционна статия, която призова педиатрите да оценят психичното здраве на станалите родители, независимо от пола.

Търпение, разбиране, правилна комуникация и любов са ключът към хармония в семейството

Но много татковци може да не се чувстват комфортно да ходят на такива консултации, и следователно да пропуснат възможността да бъдат прегледани.

„Точно там трябва да се случи културната промяна“, каза той. „Не искам бащите да се чувстват отчуждени от медицинската система. Системата трябва да бъде достъпна за тях“, категоричен е той.

Източник: https://www.zdrave.net/