Понякога мечтаната рожба се бави и бъдещите родители срещат редица изпитания по пътя. Чакаш, сънуваш, копнееш и се молиш всеки ден на Бог. И когато бебето най-сетне дойде на бял свят, то е истинско чудо. И така... щастливите мама и тати решават да вложат своята безмерна радост от появата на новороденото, помествайки я в значението на неговото име. Защото някои бебета са наистина малки чудеса, измолени от Господ. 

А кои са имената със значение Божи дар? Нека видим сега: 

Божидар/а

Прекрасно българско име, което олицетворява безценния подарък от небесата. 

Криси се възстановява за часове - смее се, бърбори, танцува

Богдан/а

Мъжкото славянско име Богдан е еднакво с древногръцкото Θεόδοτος или руското Федот – „Отдаден на Бога“. Богдан е често срещано име и у нас, използвано и за момчета, и за момичета. 

Ждан

Ждан е също старинно славянско име, с което някога са наричали дългочакани деца или бебета, появили се след трудности.

Матей и Матвей

Името Матвей има древноеврейски произход, което в превод от иврит - Matitiāhū означава „Дар от Яхве“ (Яхве е едно от божиите имена в юдаизма).

В християнския свят името се асоциира със Св. апостол Матей, написал едно от четирите евангелия. Апостол Матей е почитан и като небесен покровител на хората, свързани професионално с финансова дейност. Православната църква почита светеца на 16 ноември.

Плащаме до 1000 лева за усулгата 'бащата да присъства на раждането'

Името е популярно в България, където се среща и женския му вариант - Матея, а негови производни имена откриваме в различни части на света, тъй като има интернационално значение. В Англия, Австралия, Съединените щати и Канада то звучи като Матю, във Франция – Матийо, в Германия – Матеус, в Италия – Матео, в Полша – Матеуш.

Феодор

Феодор произлиза от древногръцкото Θεόδωρος, което се превежда като „даруван от Бога“ и се радва на огромна популярност в Русия: поетът Фьодор Тютчев, писателят Фьодор Достоевски, оперният певец Фьодор Шаляпин, режисьорът Фьодор Бондарчук… На български преминава в 

Теодор/а - други две прекрасни имена, подходящи за вашето детенце.

Пъпната връв - първата осезаема връзка между майката и бебето

Доротея

Доротея и Дороти произлизат от Дорофея, което пък има общ корен с името Федор, и е много популярно по цял свят. Носи го българската актриса Доротея Тончева, и италианската звезда на киното Дороти Меркури.

Бажена

Бажена е древнославянско име, свързано с глагола „бажать“ – „силно желана, жадувана“. 

enlightened Ако темата за имената ви е любопитна, прочетете също:


Източник: https://www.obekti.bg/