Присъствието на бащата по време на раждане не е медицинска дейност, а допълнителна услуга, която следва да се заплаща на лечебните заведения. Това става ясно от отговор на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков на въпрос на депутата от ПП/ДБ Иван Белчев относно политиката на болниците да искат пари за присъствието на бащата при раждането.

Да присъства ли таткото на раждането

“В България за присъствието на бащата, ако въобще е допуснат, се заплаща средно 500 лв, което не е по силите на всяко семейство и нарушава правото на бащата да участва в живота на детето си от самото начало“, посочва Белчев. Той допълва, че с присъствието си бащата не използва услуги на болницата и не е в неин разход. Освен това Белчев изтъква, че присъствието на бащата може да е много полезно и подкрепящо за раждащата жена.

Майката и бебето веднага след раждането

Според Министерството на здравеопазването обаче присъствието на бащата попада в обхвата на допълнителните услуги, за които болниците имат право да таксуват пациентите. Според МЗ с тази такса не се нарушава правото на всеки пациент на достъпна медицинска помощ, защото в случая не става въпрос за медицинска дейност, а за допълнителна услуга.

Д-р Георги Стаменов: Приемайте прегледа за рак на гърдата като нещо задължително

От друга страна, съгласно медицинския стандарт по “Акушерство и гинекология”, присъствието на роднина или на лице за психологическа подкрепа по време на раждането е допустимо при тяхно желание и съгласие на раждащата жена, само в условия на самостоятелна родилна зала и при условие, че е регламентирано в правилника за вътрешния ред на лечебното заведение.

Лятната аптечка на д-р Цокова за спокойна почивка с деца

Изглежда, че заради ангажирането на самостоятелна родилна зала, присъствието на бащата се третира като “екстра“ и по тази причина се таксува допълнително от болниците, в което Министерството на здравепазването също не вижда нищо нередно.

От Асоциацията на дулите бяха повдигнали преди време въпроса, че болниците изискват допълнителна такса за всеки следващ присъстващ – партньор, приятелка, дула, дори когато жената вече е платила за самостоятелна родилна зала.

Източник:.mediapool.bg