Да присъства ли таткото на раждането? Това е въпрос, който почти не се повдига в съвременните семейства. В много западни страни бременните държат партньорът им да е до тях по време на родилните мъки, да държи ръката им и да ги успокоява. За някои дори е въпрос на чест да кажат, че партньорът им е бил на голямото събитие. Модата „татко в родилната зала” все още не е залязла.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

В България сякаш тази тенденция не е толкова застъпена. Акушерките в по-големите родилни домове в страната признават, че все повече смели бащи се престрашават да прекрачат прага на болницата. Все пак обаче по-голямата част от тях предпочитат да чакат навън. Причината? Едва помирисали „уханието” на родилната зала, силните на вид мъже усещат, че им става лошо.

Какво е мнението на Клер Лопринци, традиционна американска акушерка, която гостува за втори път в България?

Повече от 35 години тя помага на бременни да раждат у дома „Обожавам бащите. Няма нищо по-хубаво от това мъжът да поеме бебето за първи път в ръцете си. Пред мен изобщо не стои въпросът трябва или не той да присъства на раждането на детето си. Неговото място е там”, усмихва се Клер. Тя е убедена, че мъжът трябва да възвърне силата си и да поеме отново властта, която му е отнета. Когато жената ражда в болнична обстановка сред апаратура, лекари и сестри, които са около нея, бъдещият татко остава извън процеса. Раждането на детето му обаче е изключително важно. Бебето е част както от мъжа, така и от жената. Поемайки мъничето в ръце, таткото вече осъзнава, че става родител.

303 бебета се раждат през август в Майчин дом - София

„Насърчавам бащите да са до съпругите си, защото те знаят какво да правят и как да им засвидетелстват любовта си. Бебето, което усети бащината любов в този миг, има много по-големи шансове да оцелее и да се радва на добър живот, отколкото новороденото, обградено само от суетящи се лекари. Най-доброто, което таткото може да направи е да целуне пулсиращата глава на малкото след като то излезе на бял свят. Така той ще му покаже обичта си”, обяснява Клер. Тя знае, че има и мъже, които се страхуват от процеса на раждане. Някои не могат да понесат да са до любимата си в този миг. Според акушерката обаче тези мъже се броят на пръсти. Ако бъдещият баща изпитва страх, не бива да се насилва да присъства в родилната зала. Нека сам да прецени. „Защо съветват мъжа да е до главата на любимата си, а не до краката й, където бебето излиза?
Нима той не познава тялото на жена си? Именно таткото трябва да е този, който знае всяка част от нея и няма нищо смущаващо в това да види как бебето му поема първия си дъх. Вълшебно е! Детето усеща тази любов”, споделя акушерката. Тя е убедена, че връзката може да се наруши при раждането. За Клер някои от медицинските интервенции, които се прилагат на раждащата в болницата, много приличат дори на изнасилване. „Представете си как по време на война мъжът вижда, че съпругата му е подложена на насилие. Това, което понякога се случва в болницата е много по-страшно. Там бъдещият татко понякога наблюдава как любимата му е подложена на унижение. Внушава му се, че е нормално. Не е естествено обаче раждащата да стене в болезнена поза пред група непознати хора в стая, където работи толкова много апаратура… Лекарите режат перинеума, поставят системи на бъдещата майка. Всичко това я наранява, но се нарича помощ. Вътрешно мъжът усеща, че тези действия са нередни. Присъствието му може да промени нещата”, споделя идеите си американската акушерка.

Искате ли да се запознаете с бебето още преди раждането?

Ще бъде ли вашият партньор на раждането на бебето или няма да се осмели да го поеме в ръце, е лично решение. Каквото и да се случи обаче, бъдете убедена, че и двамата ще дарите мъничето с много любов.

Мая Ковачева