Татяна Коен и лекарите, които са спасили нейния живот и този на плода ѝ, определят нейното спасяване от рядко заболяване като чудо, след като внезапно е започнала да изпитва силни болки, съобщава израелската новинарска агенция ТПС.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Впоследствие се е оказало, че Татяна страда от рядко заболяване. Това, което е трябвало да бъде романтично празнуване на първата годишнина от сватбата ѝ, се превръща в битка между живота и смъртта.

Преди две седмици 38-годишната Татяна и нейният съпруг Фаршан празнували годишнината си в Тел Авив, когато тя внезапно започнала да изпитва непоносими болки в стомаха и гадене.

Въпреки че до термина ѝ оставали още два месеца, тя усещала, че нещо не е наред. Доверявайки се на инстинкта си, тя веднага извикала линейка, която я откарала в болница „Ичилов“.

„Имах вътрешно усещане, че болките са свързани с бременността“, спомня си Татяна.

Лекари спасиха недохранено бебе в тежко състояние

Първоначално медицинските изследвания изглеждат нормални, но състоянието на Татяна се променя внезапно и драматично в рамките на няколко часа. Д-р Айелет Дангот, дежурен гинеколог, разпознава сериозността на ситуацията, когато Татяна се оплаква от силни болки в корема и показва признаци на опасност за плода по време на ултразвуковия преглед. Извършено е спешно цезарово сечение. Бебето е родено и успешно реанимирано.

Но изпитанието на Коен далеч не било приключило.

Лекари спасиха бебенце, мазано с аспирин

По време на цезаровото сечение започва масивно кървене. Хирурзи установили, че причината за кървенето е разкъсване на далака - изключително сложна и животозастрашаваща ситуация.

„Аневризмата на далака е отслабване и разширяване на стената на кръвоносния съд, който я захранва“, обясни Дангот. „Това е много рядко състояние, което се установява при по-малко от един процент от населението. Разкъсването на такава аневризма е животозастрашаващ спешен случай, който изисква спешна хирургическа намеса и води до около 25% смъртност“, добави той.

Лекари спасиха живота на 4-годишно дете, нахапано по главата от куче

„Няма съмнение, че това е голямо чудо, и то благодарение на бдителността на пациентката и бързото и професионално лечение, проведено от най-добрите лекари в болница „Ичилов“, каза още Дангот.

Хирургическият екип успешно извършва сложна операция за овладяване на кървенето, като отстранява част от далака и панкреаса. Състоянието на Татяна е стабилизирано и тя е преместена в интензивното отделение за по-нататъшно лечение и наблюдение.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

В дните след операцията и Татяна, и бебето ѝ са се възстановили забележително добре, съобщиха от болницата, и вече не е необходимо бебето да бъде включвано към респиратор.

В отделението за недоносени деца се състоя емоционална среща, на която Татяна за първи път прегърна бебето си.

Източник и снимка: https://www.bta.bg