От Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлагат да се въведе оценка върху дисциплината на учениците в училище. Поводът е случаите на агресия в обществото.

Как да подготвим детето за тръгване на градина или ясла

"България днес е обхваната от последствията на моралната разруха от последните десетилетия. Крахът на традиционните ценности руши имунната система на гражданското общество. Налагания с години култ на мутрите и чалга културата, разбива традиционните християнски добродетели. Вече десетилетия неограничената и обхваната от порока свобода манифестира в българското общество, медии и училище. И взима своите жертви – нашите деца и пораснали ученици", заявиха от синдиката.

"Примерите за насилие над деца и учители са безброй. За всеки критично мислещ е очевидно, че това се случва пред бездействащите погледи на държавните институции, демонстриращи апатия и малодушие към войнстващите родителски напъни за намеса в управлението на българското образование. Отрицателните последствия от този поощряван от МОН, РУО и Общинските институции флирт с родителските активи, е повече от очевиден", се посочва още в позицията.

Д-р Бране Лазороски посрещна втората си дъщеричка на днешния празник

Синдикат „Образование“ отдавна предупреждава за неблагоприятните последствия от тази политика и предлага решения. Добре известни на обществото са нашите призиви за институционално партниране към българското училище, за  ограничаване намесата на родителите в работата на учителите и директорите, за въвеждане на стандарт за поведение на учениците и засилване на дисциплината в училище, включително с въвеждане на оценка, която да я измерва.

Последният случай с Дебора, който разтърси българското общество и предизвика масови протести, е еманация на насилието, станало традиционно в българското общество и институции, в които няма никакви санкции за учениците – агресори и родителите – без родителско призвание. За щастие този случай не завърши фатално, но в много други развръзката е гибелна.

Проучване сред учителите показва трябва ли да бъдат намалени домашните

Синдикатът предлага няколко мерки за средното образование:

  • Да се спазва безусловно училищния правилник, регламентиран в задължителен договор, който всеки родител подписва с образователната институция.
  • Да се ситуират инструменти за училището –  административни и финансови, за ученици и родители, които не спазват ЗПУО и училищния правилник.
  • Да се въведе оценка за дисциплина на българските ученици.
  • Да се забрани нерегламентираната комуникация между родител и учител.
  • Да се спре с политическата и административна подкрепа на всички български институции към всеки родител написал жалба срещу образователна институция.
  • Да се инициира обществен дебат, в който да се потърси консенсус по повод възпитанието на учениците в посока нулева толерантност към ученици, които налагат агресия към ученици, учители, родители и обществени институции.

Източник: https://dariknews.bg/