Младо семейство от Казанлък направи дарение за Детското отделение на местната Многопрофилна болница за активно лечение “Д-р Христо Стамболски”, средствата за което са събрани по време на сватбения им ден. Те закупиха уреда веноскоп, който се използва за по-лесно откриване на подкожни повърхностни вени чрез изображение, което се проектира върху повърхността на кожата. По този начин уредът помага да се намали броят на погрешните венопункции.

Отделението по неонатология в УМБАЛ - Бургас получи ценно дарение от младоженци

Семейтво Гитеви не са избрали каузата си случайно. Д-р Драгостина Цочева – Гитева е лекар-специализант към Кръвен център – Стара Загора, а съпругът и Иван Гитев е фармацевт.

Те коментираха за БТА, че отдавна са решили в сватбения си ден да призоват своите гости вместо да купуват цветя, да съберат парите за каузата. Избрали са да дарят в полза на отделението по педиатрия, защото “децата са най-голямото богатство”, а конкретния уред са закупили след консултация със завеждащия на Детското отделение в МБАЛ “Д-р Христо Стамболски” д-р Стойко Стойков относно това какво ще бъде най-полезно за пациентите и за работещите там.

Дарението прие д-р Симона Косева, специализант в отделението, а управителят на лечебното заведение д-р Кети Маналова – Владкова благодари на семейството за жеста.

“Искам да отбележа, че това е поредната двойка, която в сватбения си ден решава да събере средства за подпомагане на детските отделения не само в Казанлък. За нас те са третата поред двойка, която в най-хубавия си ден решава да дари част от средствата, събрани от подаръци, за нашето лечебно заведение”, посочи тя.

Голямо бебе, тежащо над 6 кг, се роди в Сърбия

Д-р Маналова изрази надежда тази практика да се популяризира и да продължи. “Каквото и да правим, без помощ от обществото, ние не можем да се справим”, коментира тя. По думите ѝ има нужда от промяна в нагласите, защото с всяка изминала година пациентите са насочени с все повече критика към медиците, които от своя страна “отдават личното си време, знанията си и живота си, за да бъдат в помощ на хората”.

Д-р Кети Маналова подчерта, че екипът на болницата прави всичко възможно да привлича млади кадри и да създава за тях добри условия на работа. “Когато обаче отсреща стои един съпричастен човек, който уважава професията и онова, което можеш да му дадеш, това осмисля работата и живота ти”, отбеляза тя.

20-годишна майка роди второто си дете на автогарата в Белград

Според медиците от Детското отделение в Казанлък уредът ще бъде изключително полезен за тяхната работа, защото ще направи процедурата много по-безболезнена и по-малко травмираща за децата.

Източник и снимка: https://www.bta.bg/