Това е Алекс: "Роден, за да оцелее"!, пише Людмила Великова в социалните мрежи. Той е на 5 годинки и от 7 месеца живее в детската клиника по изгаряния и пластична хирургия на "Пирогов".

Операцията на малката Марти от Перник е минала успешно

Залят е с бензин и е запалена клечка в близост до него - дали случайно или умишлено - все още се изяснява. Случва се, докато е оставен без надзор, заедно с останалите си 5 братя и сестри.

Родителските права на майка му и баща му са отнети и от известно време се търсят приемни родители. Затова и престоят му в клиниката е толкова дълъг, а не защото всеки ден му извършват някакви манипулации. Цялото тяло, както и главичката на Алекс са били изгорени и лекарите са се борили дълго за живота му.

Алекс се нуждае от още множество процедури, за да се възстанови напълно. Настанен е сам в стаята и от време на време при него настаняват други майки с деца. Когато го попитах къде е мама, той каза: "Не зная". За него се грижат всички медицински лица, които са на смяна, както и всеки родител, попаднал тук с детето си, чието сърце бива поне малко докоснато.

5-годишно момиченце почина заради липса на противоотрова

Разказвам тази история, не защото търся някаква помощ за Алекс, а за да споделя за едно дете, което въпреки всичко оцелява. Той общува свободно с всеки от персонала, поздравява, извинява се, иска да играе и рисува като всяко нормално дете, но на Алекс му липсва основното - любов и специално внимание. Всеки се занимава за кратко с него и го оставя, а Алекс има нужда от топлина и прегръдка. Сега приключи вечерята и всички болни са легнали по стаите си, а Алекс чука на вратата ни и казва с тъжно гласче: "Аз няма какво да правя" и вдига рамене. Той просто иска да поговори с някого, да се посмее и да се почувства обичан. Подари на Боян балон.

Това е Алекс: "Роден, за да оцелее"!

Людмила Великова 

Източник и снимка: https://www.dunavmost.com/