Шестима лекари от София ще спасят на първо време от затваряне детското отделение на многопрофилната болница във Враца "Христо Ботев". Това стана ясно в четвъртък при посещението на здравния министър Христо Хинков в града, за да се запознае на място с проблема.

Голямо бебе, тежащо над 6 кг, се роди в Сърбия

Миналата седмица петима педиатри от областната болница във Враца подадоха предизвестия, които изтичат на 15 август. Недоволството им е заради ниските заплати в болницата, които по думите им са съизмерими с тези на касиерка в голяма верига супермаркети. Лекар с 30 години трудов стаж в болницата получава основна заплата от 1400 лева. Освен това напускащите медици имат по 80-90 дни неизползвани отпуски.

Заради опасността болницата, която обслужва цялата област, да остане без детско отделение, нейната директорка д-р Кети Ценова подаде оставка.

Министър Хинков каза в четвъртък сутринта пред БНТ, че ще поиска да се запознае на място с мотивите за оставката ѝ че ще я приеме, но при посещението му на място стана ясно, че все още не я е приел. Той пое ангажимент да се намерят педиатри за детското отделение и да се търси устойчиво решение на проблема.

Липсващата ваксина за бебета ще бъде налична в началото на септември

"Ще намерим шестима педиатри за детското отделение на болницата във Враца и ще решим проблема още другата седмица", заяви Хинков след среща с ръководството на болницата и педиатрите от детското отделение.

На първо време във Враца ще бъдат изпратени лекари и специализанти от София. Хинков каза, че държавата е готова да отпусне пари на МБАЛ "Христо Ботев“, но проблемът трябва да се реши системно и очаква общината във Враца също да помогне и да даде перспектива на болницата.

Пъпната връв - първата осезаема връзка между майката и бебето

Депутатът от Враца Красен Кръстев (ГЕРБ) заяви, че общината във Враца ще помогне с осигуряването на общински жилища за педиатрите, които ще дойдат от София да работят в детското отделение на врачанската болница.

Финансовите проблеми на болницата във Враца са от години, а кадровият проблем се задълбочава.

Ученичка в седми клас роди момиченце на бензиностанция

Причината е, че приходите, които болницата изкарва по линия на НЗОК не са достатъчни да осигурят мотивиращи възнаграждения на персонала, нито да се привличат млади кадри.

Областният управител на Враца Надя Донкинска постави на дневен ред необходимостта от оздравителен план за болницата, така че тя да запази всички свои отделения.  

Източник: https://www.mediapool.bg/