До 15 септември ще има дни на адаптация за малките, преди да се влеят в групите - това се прави за първи път.

Освен общината трябва и държавата да отпуска средства за нови детски заведения, твърди зам.-кметът Стефан Стоянов.

Как да подготвим детето за тръгване на градина или ясла

Община Пловдив организира дни на адаптация за новоприетите деца в яслите в града. Инициативата стартира следващата седмица и ще продължи до 15 септември, информира зам.-кметът, отговарящ за образованието Стефан Стоянов. Това се прави за първи път в общината.

“Целта на кампанията е новоприетите деца да се запознаят с обстановката и с персонала. Заведенията работят и всеки родител, чието дете е намерило място в тях, може да го заведе и да разгледа. Ще могат да се видят и с децата, които в момента са в яслите, и дори да си поиграят с тях. Така  ще се интегрират по-бързо и ще свикнат по-лесно с обстановката. Това ще бъде по-благоприятно не само за тях, но и за персонала и родителите”, коментира Стефан Стоянов.

Той припомни, че в предишни години е  имало случаи, когато хлапета трудно са се адаптирали, плачели, били напрегнати. Стигало се дотам да викат родителите им да ги успокояват. За някои деца адаптационният период надхвърлял два месеца.

“Намерението на общината е добро. Аз ще заведа дъщеря си Ива, ако бъде класирана в яслата, за която сме кандидатствали. Надявам се  това да стане на 22 август, когато ще излязат резултатите”, заяви Веселина Симеонова.

Дилета Леота роди първото си дете на рождения си ден

Тя праща детето си в ясла, тъй като възнамерява да се върне на работа. Продавачка е в магазин, а съпругът ѝ Венцислав - шофьор на пловдивска фирма, търгуваща с хранителни продукти. Младите родители се надяват дъщеря им да намери място в яслите, за да не ангажират баба ѝ с отглеждането. Престоят на детето в яслата ще помогне за неговото по-добро развитие, смятат родителите.

“В последните години интересът към детските ясли в Пловдив расте и все повече родители записват децата си. Силното икономическо развитие на града привлече много млади семейства, които си намериха работа и останаха да живеят тук. Нормално е да търсят ясли и градини за децата си. Напливът е голям и местата се заемат до последното”,  каза зам.-кметът Стоянов.

В последните години община Пловдив разкри няколко нови детска ясли, ремонтира и разшири стари и това спомогна за привличането на около 1600 хлапета в тях.

Въпреки това обаче проблемът с яслите в Пловдив остава сериозен, призна Стоянов.

Две дечица бягат от детска градина, а персоналът не забелязва

“Сега тече кампанията по приема на децата. Очакваме около 500 да останат извън системата. Ще бъдат приети около 2000”, поясни той.

Смята, че един от проблемите с яслите е, че те се водят към Министерството на здравеопазването и не могат да ползват финансиране от образователното министерство.

Източник: https://www.24plovdiv.bg/