Мултидисциплинарен екип специалисти от варненската университетска болница "Св. Марина" осъществиха сложна операция на 9-годишно дете с рядък тумор на фаринкса. Уникалната интервенция бе ръководена от началника на Клиниката по ушно-носно-гърлени болести проф. д-р Николай Сапунджиев с участието на лекарите от клиниката доц. Георги Илиев и д-р Георги Давидов, както и екип от анестезиолози.

Кардиохирурзи спасиха 8-годишно дете с вродено сърдечно заболяване

Детето е прието в Спешното отделение с оплаквания от затруднено преглъщане, болки в гърлото и кървене. Насочено е към Клиниката по ушно-носно-гърлени болести, където след извършени множество изследвания е установен тумор в гърлото. Проф. д-р Николай Сапунджиев уточни, че хистологичният анализ е доказал изключително рядката диагноза шваном на фаринкса.

Лекари спасиха бебенце, мазано с аспирин

Специалистите в Клиниката по УНГ вземат решение за спешна операция. Труднодостъпната локализация на тумора в дълбочината на гърлото и рискът от кървене са били истинско предизвикателство за опериращия екип. Проф. Сапунджиев обясни, че поради необходимостта от осигуряване на нормален дихателен път на пациента е направена трахеостомия. След извършването на манипулацията става възможно и радикалното отстраняване на тумора. Операцията, продължила повече от 3 часа, е осъществена под микроскопски контрол, тъй като туморът обхващал труднодостъпна анатомична област, в която се преплитат важни нерви и рискови съдове.

Лекари спасиха недохранено бебе в тежко състояние

По време на възстановителния период детето е оставено за наблюдение в УМБАЛ "Св. Марина", където получава комплексна грижа от специалисти по образна диагностика, педиатрия, анестезиология и реанимация, гръдна хирургия и дерматология. То е изписано здраво и напълно възстановено.

Източник: https://www.bgonair.bg/