В Дания вече се предлага кръвен тест, който може да установи наличие на генетична аномалия в плода, при това още в първите месеци от бременността. Години наред учените търсеха минимално инвазивен метод за ранно откриване на генетични увреждания, за да се избегне използваната до този момент хорионна биопсия (CVS). 

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА 

Въпреки че изследването CVS дава най-точна прогноза за възможни хромозомни аномалии, то крие 0,5% риск от спонтанен аборт за бъдещата майка, тъй като за целта лекарят вкарва в стомаха ѝ игла.

Новият кръвен тест е също толкова прецизен колкото хорионбиопсията

Изследователите от университетската болница Aarhus в Дания успяват да открият нов, много по-безопасен начин, който постига почти същата прецизност като хорионбиопсията, известен с името EVITA. Той представлява кръвен тест, по време на който се изолират клетки от плода от кръвта на бременната.

Екипът успява да изолира около десет от 200 милиона клетки в кръвните проби от доброволките, което е напълно достатъчно, за да се извърши ДНК анализ. Учените се надяват също така, че иновативният метод ще позволи да се идентифицират и малки хромозомни дефекти.

Тестът EVITA с потенциал да открива болести като муковисцидоза и нанизъм още в утробата

Ида Вогел, професор по фетална диагностика към датския университет Aarhus, споделя: „Засега EVITA открива няколко хромозомни аномалии, което все пак го прави по-ефективен от познатия до момента кръвен тест. Смятам, че в бъдеще той ще може да се използва за установяването на много повече заболявания. Не е изключено да се окаже подходящ при скрининг на болести, които не могат да бъдат открити преди бебето да се роди, например цистична фиброза (муковисцидоза), нанизъм и мускулна атрофия.“ Според нея всичко това може да се превърне в реалност в рамките на 3-5 години.

Музикотерапията влияе благоприятно върху развитието на децата с аутизъм

От частната компания Arcedi, чиято технология се използва при кръвния анализ, определят откритието като „ключово“.

Бременната датчанка Мете Фредериксен се радва, че на пазара се предлага подобен тест, който не крие риск за нейното и здравето на бебето ѝ. „Хорионната биопсия ме плаши и изглежда много по-сложна като процедура“, допълва още тя.

Етични съображения, свързани с използването на новия тест EVITA за откриване на генетични нарушения

Феталните клетки се извличат от кръвта на майката между десетата и петнадесетата седмица от бременността. Експертите по етични въпроси отбелязват, че родителите могат да си направят теста преди да навлязат в 12 г.с., до когато всъщност е разрешен абортът в Дания.

Израелска компания разработи нов тест за бременност

Ида Донкин, доктор и член на Националния датски център по етика, споделя: „Само няколко са болестите, за които е нужно да се прави изследване. Затова си задаваме въпроса дали няма друга причина, поради която родителят би го направил. Въпросът вече не е дали искаш да имаш дете, а дали искаш точно това дете.“

Очаква се през есента експерти от Центъра да излязат с препоръки относно феталната диагностика и времето, когато жената има право да прекъсне бременността по свое желание.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Към настоящия момент новият кръвен тест се предлага в частни болници и клиники по акушерство и гинекология на цена от 1600 евро.

Източник: https://media.framar.bg/