С рядка операция кардиохирурзи дадоха шанс на 8-годишно дете с вродено сърдечно заболяване да живее нормално. Лекарите преместват белодробните вени на мястото им и по този начин отстраняват аномалията, с каквато досега не са се сблъсквали.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

"Аз обичам докторите, затова искам да стана лекар", казва Божидар.

8-годишният Божидар има вроден порок на сърцето. От 2019 г. е диагностициран с аномалия - нетипично вливане на пулмоналните вени, а майка му се съгласява да бъде опериран, защото при най-малкото усилие получава сърцебиене.

Апел за помощ - 5-годишният Джони да бъде здрав

Божидар: "В училище, преди да ми направят операцията, бях най-бързият, играехме една игра на кучета, но не да се биеш."

Силвия, майка на Божидар: "Изморява се, да, изморява се."

В болница "Проф. Александър Чирков" Божидар и майка му отиват преди 3 години. Лекарите установяват, че сърцето е започнало да се уголемява вследствие на вродения сърдечен порок и аномалното вливане на белодробните вени. Следва и операция. А неотлъчно до Божидар от първата им среща е доц. Пенчо Кратунков, който в своите 30 години практика не е виждал такова състояние:

Първа помощ за малките - лятна академия за родители в Пирогов

"При Божидар ние за първи път се срещаме с такъв случай. Важното е точната диагноза. Както ние казваме - който добре диагностицира, добре лекува. Затова, защото ако Божидар беше изпратен на операция без детайлна оценка на белодробните вени, в операционната можеше хирургът да бъде изненадан и ние да не получим оптимален оперативен резултат."

Сега второкласникът се чувства добре:

"Аз си мислех лекар ли да стана или полицай, но като видях по филмите, че полицаите убиват хора, си казах по-добре лекар, защото лекарите помагат на хората, а не ги убиват."

Ново: 6 месеца безплатна патронажна грижа за бебетата и още изледвания по Каса

Майката на детето споделя: "Той покрай кардиолога, иска и той. Че го е спасил."

Момчето е категорично: "Ще уча. В училище съм отличник, имам по всичко шестици. И даже завърших с шестица. Имам девет шестици и една петица по английски."

Какви са последствията от болката при недоносените бебета

Божидар няма търпение да се върне в училище, защото със сърцето си вече е избрал пътя, по който да върви.

Източник: https://bntnews.bg/