Колкото повече бебенца се раждат, толкова по-щастливи сме ние! С радост споделяме новина за броя на ражданията в Монтана. 

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ 

Екипът на отделението по неонатология анализира резултатите от работата си за изтеклата година в първите дни на януари. Повече от 50 бебета са проплакали за този малък период.

Наред с добрите новини обаче статистиката показва и проблеми... 

Д-р  Антоанета Блажева, н-к на отделение по неонатология в Монтана споделя: "Средно на ден се раждат по две, имаме и по четири, имаше един ден, когато се родиха 12. Недоносените са 11%. Запазват се заболяванията – инфекции и болести на дихателните органи, 58% са оперативните раждания, на това пък е добре защото няма деца, родени в депресивно състояние, няма неврологични последици.  Непълнолетните и малолетни майки също са проблем - 26 са под 16 години, 25 до 18 години или 51 за цялата година. Проблем с младите майки е нежеланието им да контролират бременността си, а това често уврежда плода.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

Три деца са починали миналата година. Те са били родени на друго място и след това са преместени в отделението в Монтана.

Източник: https://rmtv.bg/