Гласът на баща му, бръмченето на автомобилите, звукът на ножицата, която подрязва косата му - 11-годишно момче чува за "първи път в живота си" след новаторска генна терапия, предаде АФП, позовавайки се на болница във Филаделфия, САЩ. 

Проф. Пожарлиев: По-добре излишна хоспитализация, отколкото фатален случай

Успехът - първият по рода си в страната, е надежда за пациентите по света, страдащи от загуба на слуха, причинена от генетични мутации, се казва в изявление на Детската болница във Филаделфия, където е извършено лечението.

Айсам Дам е с дълбока глухота по рождение заради много рядка аномалия в един ген.

Ден на отворените врати в МОБАЛ 'Д-р Стефан Черкезов'

"Генната терапия за загуба на слуха е цел, която ние, лекарите и учените в тази област, преследваме повече от 20 години. Най-накрая я постигнахме", каза хирургът Джон Джермилър, директор на отдела за клинични изследвания в отделението по отоларингология.

По думите на специалиста генната терапия, приложена на малкия пациент, е имала за цел да коригира аномалията в много рядък ген. Изследването обаче може да проправи пътя за бъдещо приложение за повече от 150 други гени, отговорни за загубата на слуха при деца.

Обучено куче дава подкрепа на малки и големи пациенти

Момченцето е претърпяло операция на 4 октомври. Почти четири месеца по-късно слухът на Айсам се е подобрил до такава степен, че сега той има само лека до умерена загуба на слуха

Още подробности за случая на момчето и възможностите на новото лечение - научете ТУК