В СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" за пръв път гостува терапевтично куче - то се казва Ричард и посети лечебното заведение заедно със своя треньор Михаела.

Д-р Папочиева: За точната диагноза е важна колаборацията между родител, дете и лекар

Терапията с обучени кучета доставя утеха и подкрепа на пациенти от различни възрасти, особено на децата. Четириногите са специално подготвени за среща с болни хора и могат да бъдат помощници във физическото и психичното им възстановяване.

Ето кои са най-важните ползи от срещите с терапевтични кучета:

Подпомагат придобиването и използването на по-адаптивни механизми за справяне със стресови ситуации и трудни емоции по време на болничния престой. Предоставят подкрепа при медицинските манипулации и подпомагат ресурсите за управление на болката. Осигуряват чувство за сигурност, емоционална подкрепа и предлагат безусловно приемане и положително отношение.

Майка на момиченце: Моля ви, почиствайте си след кучетата, в парка играят деца!

Могат да насърчат релаксацията. Изследвания показват, че  играта и  галенето на животно може да помогне в понижаване на кръвното налягане, сърдечната честота и повишаване на хормоните, отговорни за чувството на щастие.

Детето и страхът от кучета

Изследвания показват, че редовните срещи с кучета подобряват когнитивните процеси, самоувереността и самооценката. Предоставят среда на забавление, поради игривия си характер, подобряват атмосферата в болнична среда и намаляват нивото на професионална преумора.

Източник и снимки: Фейсбук СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев"