Морбили, познато още като дребна шарка, е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен кожен обрив и често настъпващи усложнения. За да няма епидемия от морбили процентът на ваксинирани деца трябва да е 96. В последните години у нас той е около 78%, което не е достатъчно. 

Във Варна са в готовност за извънредна имунизация срещу морбили

С цел да се избегне епидемия,  за втори път този месец в Столичната регионална здравна инспекция се организира безплатна имунизация срещу морбили, паротит и рубеола. Тя е за деца без първи и втори прием на такава ваксина.

Въпреки предварително обявената кампания - миналия петък в имунизационния кабинет не е поставена нито една ваксина, показва справка.

Ваксината срещу морбили се поставя на новородените при навършване на 13 месеца, а следващия прием е на 12 годишна възраст.

Грешки, които родителите допускат, когато детето е болно

От здравното министерство са дали препоръки на личните лекари у нас да прегледат пациентските си листи за забавени такива имунизации и да ги направят. В страната ни все още няма регистриран случай на вирусното заболяване в столичната здравна инспекция разполагат с над 8000 дози от ваксината. 

Източник: https://bnr.bg/