Конюнктивитът е разпространено състояние, засягащо конюнктивата – тънкия слой тъкан, покриващ повърхността на окото. Този проблем не засяга само възрастните, но може да се появи също и при малките деца. В настоящата статия обръщаме внимание на причините за появата му и някои ефективни решения с цел да победим врага.

Причини за конюнктивит при малки деца:

Бактерии и Инфекции
Бактериални инфекции често предизвикват конюнктивит. Децата, особено тези, които често си допират лицето и очите, са податливи на бактериални атаки.

Вируси
Различни вируси, като например вирусите на грипа и простудата, могат да предизвикат възпаление на конюнктивата. Такива инфекции са контагиозни и лесно се предават от едно дете на друго.

Алергии
Алергични реакции на прах, полени, козина или домашни любимци могат също да бъдат причина за конюнктивит при децата.

Контакт с алергени
Използването на продукти за лична хигиена или козметика, които предизвикват алергии, може също да доведе до конюнктивит.

Какво би могъл да препоръча вашия педиатър:

Използване на антибиотични капки
Ако конюнктивитът е бактериален, лекарят може да препише антибиотични капки за очи. Важно е да се завърши целият курс на лечение, дори и ако симптомите изчезнат преди края на терапията.

Топли компреси
При бактериален или вирусен конюнктивит топли компреси могат да помогнат за облекчаване на дискомфорта. Поставете топъл компрес върху затворените очи на детето за около 10 минути.

Избягване на контакт
В случай на вирусен конюнктивит, е важно да се избегнат контактите с други деца, за да се предотврати разпространението на инфекцията.

Алергии под контрол
При алергичен конюнктивит, лекарите могат да препоръчат антихистаминни капки или други лекарства за регулиране на алергичните реакции.

Чистота и хигиена
Поддържайте чистота в околната среда на детето, избягвайте контакт със заразени повърхности и насърчавайте добрите навици за лична хигиена.

NB! Спазването на медицинските препоръки е от съществено значение за бързото възстановяване от този неприятен здравословен проблем.

Какви са симптомите?

Червени и възпалени очи
Очите на детето стават често червени и възпалени. Това е основен сигнал за възпаление на конюнктивата.

Секрет
Обилно сълзене и наличие на мукозна секреция. Секретът можеда да бъде бял, жълт или зелен, в зависимост от причината за инфекцията.

Сърбеж и раздразнение
Децата могат да изразят дискомфорт, сърбеж и чувство на задразнение в очите.

Чувство за пясък (чуждо тяло) в очите
Малките деца описват усещането, че имат нещо като "пясък" или "чуждо тяло" в очите.

Фотофобия
Очите стават чувствителни към светлина -  детето избягва ярка светлина поради явен дискомфорт.

Често мигане
Децата, страдащи от конюнктивит, често мигат или трият очите си в опит да облекчат симптомите.

Важно е да отбележим, че алергичният конюнктивит може да предизвика сходни симптоми, като например често кихане. В случай на подозрение за конюнктивит при малко дете, е необходимо да се консултирате с лекар за правилна диагностика и лечение.

Ако сте родители на новородено бебе, ето как да го предпазите:

  • Още в родилния дом на всяко бебе се поставят капки и в двете очи, като задължителна профилактика срещу гонококова инфекция. След изписването на детето от родилното обаче най-ефективната профилактика срещу заразния конюнктивит си остава добрата хигиена. За да намалите възможността да предадете на мъника бактерии или вируси – причинители на конюнктивита, спазвайте някои основни принципи.
  • Докосвайте детето само с добре измити със сапун ръце (без дълъг маникюр).
  • Винаги поддържайте и неговите ръце чисти и с изрязани нокти.     
  • Перете дрехите и спалното бельо на детето със специални препарати и никога не използвайте белина.
  • Редовно мийте играчките на бебето с вода и сапун, но не ги дезинфекцирайте със спирт.
  • Ограничавайте контактите на детето с други болни от конюнктивит, хрема или кашлица.
  • Проветрявайте често стаята на бебето, за да влиза чист и свеж въздух.