В Плевен през миналата година са родени 2105 бебета в четирите болници, в които има акушеро-гинекологични клиники. Това показва справка, предоставена на БТА от здравните заведения.

Сравнено с 2022 г. ражданията в плевенските болници намаляват. За посочения период те са били 2142.  

В Акушеро-гинекологичния комплекс на Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Д-р Георги Странски" са проплакали 1125 бебета. Те са с 23 по-малко, сравнено с 2022 г., обясниха от болницата. От там подчертаха, че се запазва тенденцията ражданията в акушерската клиника на болницата да са най-много, като тук често постъпват и тежки случаи от цяла Централна Северна България. 

Роди се първото кралско бебенце за 2024

В Клиниката по акушерство и гинекология на МБАЛ "Авис Медика" в Плевен през миналата година са проплакали 531 бебета. Последното е родено на 30 декември и е момиче. 

В УМБАЛ "Света Марина" през 2023 г. са родени 298 бебета. Последното новородено е проплакало на Коледа и е момче. 

Какви непопулярни имена носят бебетата в Стара Загора

В Клиниката за майчино и детско здраве "Мама и Аз", която е част от болница "Сърце и Мозък", са родени 151 деца през миналата година. От там припомнят, че Клиниката отвори врати с пълен капацитет на 1 юни. Последното родено в нея бебе за 2023 година е момченце с мерки 2 950 г и 47 см.

Източник: https://www.bta.bg/