20-годишен младеж от Пловдив с рядко онкологично заболяване се нуждае от помощ. Костадин Бозуков, който живее в пловдивския квартал  Коматево, е диагностициран със Сарком на Юинг. В момента той и семейството му са в турска клиника, а за лечението му са необходими над 160 000 евро. 

Три бебета с 'криви крачета' бяха успешно излекувани в Болница ВИТА

Допреди два месеца Костадин е живял съвсем нормално. След завършване на училище започва да работи и се издържа сам. През ноември миналата година обаче крайниците му започнали да изтръпват, разказа майката на момчето Мария Бозукова. Момчето е прието в болница по спешност, направен му е ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) и го хоспитализират в неврологично отделение

Така започва ходенето по мъките на семейството. Следва спешна операция. 

"Минахме през три диагнози. Първо имаше съмнения за вътрешен кръвоизлив, после за множествена склероза (МС), Гилен-Баре, а след втори ЯМР се установява злокачествено образование, което засяга не само гръбнака, но и белия дроб. Наложи се по спешност да бъде направена гръбначна операция, защото туморът притискаше гръбначния мозък и детето вследствие на това се парализира", обясни майката. По думите ѝ лекарите казват, че оздравяването може да е на 50%, а преживяемостта е до 5 години. 

След операцията младежът се прибира вкъщи, а семейството започва да търси други възможности за лечение. Наели физиотерапевт, който да ги раздвижи, след това се свързват с д-р Гюрай Ходжев и заминават за турска клиника. Там се оказва, че трябва да бъде направено ново изследване, за да се докаже диагнозата. Според хистологията, направена в България вероятността за диагноза "Сарком на Юинг" е 66%. Затова пробите на момчето спешно се изследват и в германска лаборатория, откъдето потвърждават тази диагноза

Млад татко на 5-годишно момченце се нуждае от помощ

Докато чакат резултатите от Германия, в Турция започват лечение, тъй като дишането на момчето не било добро. Направени са химиотерапия и лъчетерапия, започва и физиотерапия. След първия цикъл лечение Костадин става на крака. 

В момента Костадин ходи с проходилка, но има подобрение в състоянието му и туморът е намалял. В турската клиника се полагат всички усилия, за да може той да проходи и ракът да бъде излекуван.

"Засега имаме назначени 12 химиотерапии, като сумата, поискана от болницата е 160 000 евро. Аз работя в детска градина, мъжът ми е в общинско предприятие, с нашите доходи няма как да осигурим тази сума. Мисля, че всяка една майка ще се бори за детето си. Призовавам всички да ни помогнат и да осъществим нашата мечта Костадин да оздравее", безпокои се Мария Бозукова. 

Деца от Разград събраха пари за болен родител на техен съученик

В подкрепа на семейството в Пловдив ще се проведе и благотворителен футболен турнир в подкрепа на младежа. Той е насрочен за 21 януари в зала "Атрим". Фондация „Нощ на ангелите“ също ще помогне на младежа. Но майката се притеснява, че първоначално посочената сума ще набъбне, тъй като заради химиотерапията и вливките, които са веднъж месечно, ще се наложи през по-голямата част от следващата една година момчето и майка му да живеят в близост до клиниката в Турция. 

Открита е банкова сметка за дарения и всеки може да помогне, като преведе средства. 

Лична банкова сметка

Централна Кооперативна Банка

IBAN: BG68CECB97901033096101

Титуляр: Мария Бозукова

Банка: Алианц Банк България

IBAN: BG70BUIN95611000708188

BIC: BUINBGSF

Получател: Фондация Павел Андреев

Основание: Дарение за Костадин Стефанов Бозуков

Revolut 0884449327

Титуляр : Пламена Сураева

Източник и снимка: https://bnr.bg/