Три бебета, родени през ноември, миналата година, с диагноза „pes equinovarus“ (еквиноварусно) или вродено конско варусно ходило или еквиноварусно криво краче, бяха приети едновременно в Отделението по ортопедия и травматология на Болница ВИТА за оперативно лечение в началото на годината.

Те са диагностицирани преди около месец по време на рутинен преглед след раждането при доц. Д-р Атанас Кацаров – ортопед – травматолог.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ 

Първата малка пациентка има брат близнак, който е напълно здрав. Още след раждането е установено, че крачетата са изкривени, но тъй като бебетата са родени недоносени, след раждането са се наложили специални грижи. Това е насочило лекарското внимание за известно време в друга посока и лечението на ходилата е останало на по-заден план. След установяване на диагнозата, доц. д-р Атанас Кацаров започва лечение по метода на Понсети, по модифициран от него начин. Момичето е лекувано с коригиращи гипсови превръзки през различни интервали от време, с последващо оперативно лечение – тенотомия, в Отделението по ортопедия и травматология на Болница ВИТА.

Посредством специален скалпел, през миниатюрна дупчица на кожата, доц. Кацаров извършва операцията и завършва корекцията на деформитетите с последна гипсова превъзка. Операцията е последната фаза в лечението на „вроденото криво краче“, но е важно да се знае, че при навременно поставена диагноза и навременно започнало лечение, в голяма част от случаите не е нужна.

И другите двама малки пациенти на отделението с диагноза „pes equinovarus“– момченце и момиченце, са родени недоносени в различни болници в страната през месец ноември.

Родителите им търсят специализирана ортопедична помощ към 3-тата седмица след раждането. Доц. Кацаров обръща внимание на факта, че изчакването на началото на лечението, допълнително усложнява ситуацията и влияе на добрия краен резултат.

При такива пациенти в 100% от случаите се налага съпътстващо оперативно лечение, което може да се приложи и в средата на цикъла от коригиращи гипсови превръзки.

Трите бебета са изписани от Отделението по ортопедия на Болница ВИТА с напълно коригирани крачета. Гипсовете им ще бъде свалени до края на месец януари. Ще носят специални ортопедични обувки по време на сън в продължение на няколко години. Доц. д-р Кацаров ще следи състоянието им.

10000-ното бебе на Болница ВИТА е момиче

За съжаление, до ден днешен, няма установена от науката конкретна причина за тази вродена деформация на ходилото. Тя се наблюдава клинично след раждането, но със съвременните методи на образната диагностика, може да се установи и вътреутробно след 5-тия месец на бременността. Това е изключително важно, тъй като родителите и лекуващите лекари са подготвени, и започват лечението навреме.

Методът на лечение с коригиращи гипсови превръзки е въведен от американския ортопед проф. И. Понсети и като значимост е един от квантовите скокове в развитието на детската ортопедия. Навременно започналото лечение води до отличен резултат в огромен брой от случаите.

Деца от Разград събраха пари за болен родител на техен съученик

В следствие от коригиращите гипсови превръзки и последващата перкутанна интервенция (само през дупчица на кожата), се възстановява нормалната анатомия на крайниците и пациентите водят нормален, пълноценен и активен живот.

Отделението по Ортопедия и травматология на Болница ВИТА има дълга и успешна история с успешно проведени хирургически интервенции с минимален травматизъм за пациента и бързо следоперативно възстановяване. 

Източник и снимка: https://vita.bg/