Анормална фетална сърдечна аритмия представлява аномалия в честота и качеството на сърдечния ритъм на плода. Неправилните сърдечни ритми могат да бъдат временни и се коригират сами, но в някои случаи могат да бъдат признак за сериозни проблеми. 

Бебето в утробата много ясно усеща, ако не е желано

ПРИЧИНИ

Феталната аритмия е свързана с редица възможни причини. В някои случаи специалистите се затрудняват да определят източника, особено ако анормалният ритъм е преходен. Често състоянието може да бъде предизвикано от: 

Един от обичайните видове фетална аритмия е тахикардията, при която сърцето на бебето бие с по-висока от нормалната скорост. Феталната артимия може да включва и брадикардия. Тук вече говорим за забавен сърдечен ритъм.

КАКВО СЛЕДВА

Признаците на фетална аритмия обикновено се откриват по време на обичайните прегледи на бременността, като ултразвукови прегледи или мониторинг на сърдечния ритъм на бебето. Ако се установи аритмия, лекарят може да извърши допълнителни изследвания, включително доплеров ултразвук, електрокардиография или фетална ехокардиография, за да оцени повече детайли за състоянието на сърцето на бебето.

Двигателното развитие на бебето започва в утробата

В много случаи, феталната аритмия не представлява сериозна заплаха за здравето на бебето. Въз основа на информацията, която лекарите имат, изглежда, че повечето аритмии не са животозастрашаващи за бременната и плода - отшумяват сами без специфично лечение. Въпреки това, не са изключени усложнения, особено ако аритмията е тежка или ако представлява риск за живота на плода.

Лечението може може да включва медикаментозна терапия, амниоинфузия или дори процедури като кардиоверсия.