През първата година бебето преминава през много динамично развитие. Ежедневно опознава тялото си и трупа нови умения. С покачането на телесната маса и тренирането на всички мускулни групи кърмачето постепенно преминава през редица етапи на физическо развитие. Физическото и нервно-психическото развитие са пряко свързани.

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА 

Развитието на опознавателните умения, появата на емоции и любопитството са движещите фактори, които стимулират прехода от дланна опора, през обръщане, седеж, изправяне до прохождане. В англосаксонската литература се среща понятието “baby milestones”, които представляват съответни етапи в развитието на детето. При кърмачетата до 1-годишна възраст, ежемесчно се трупат нови умения, които се проследяват по време на ежемесечните посещения при личния лекар.

Двигателното развитие на бебето започва още вътреутробно с появата на първите движения. След разждането, то разполага с богат набор от вродени рефлекси, които осигуряват храненето както и известна защита през първите месеци от живота. През първия и втория месец детето постига лакътна опора и започва да задържа глава стабилно, след което следват опити за обръщане.

Певицата Десислава ще става баба

Обръщането може да се инициира още през 3-ти месец, като през 4-тия повечето бебета успяват да застанат от корем по гръб. През 5-ти месец обичайно започва въртене и от гръб по корем. До около 6-ти месец, следва движенията на повдигане и завъртане на краката в таза да са се появили и бебето да заема поне странична позиция спонтанно.

Как да стимулираме завъртането на бебето?

Най-важното нещо, за да се случат всички двигателни етапи е именно коремното време. Поставянето на бебето по корем на равна твърда повърхност, заобиколено от подходящи стимули (играчки, карти, книжки и др.), както и опитите да ви достигне, спомагат за потискане на някои примитивни рефлекси, по-добра ориентация на тялото в заобикалящата го среда и трениране на мускулатурата, която тепърва ще участва в следващите двигателни етапи.

Прилагайте ежедневно масажи и пасивна гимнастика. Стимулирането на тялото спомага за преодоляване на физиологичния хипертонус. При изпълнението на масажа физиотерапевтите обичайно препоръчват да се избягва масаж на стъпалата, тъй като се провокират примитивни рефлекси.

Пасивно обръщане – може да повтаряте движението при всяка възможност, като първоначално изцяло вие правите завъртането. Можем да завъртаме бебето много пъти в ежедневието – при смяна на памперса, по време на гимнастика и масаж, когато го преобличаме и т.н. Движението винаги трабва да започва от долните краници, захващате опорния крак и леко го изпъвате надолу, като в същото време свивате водещото краче и замахвате на срещуположната страна. Така при въртене на дясно движението започва с левия крак, а при въртене на ляво, съответно с десния. След завъртането на краката и таза, следва движението на раменете и главата. Постепено ще забележите, че бебето само ще започне да инициира действието, ако не успява да го направи докрай, Вие може да съдействате за довършването.

За да инициирате въртене, позиционирайте играчки или привлекателни предмети по диагонал на тялото на детето (около рамото), но на близко – на една ръка разстояние, така че да може да ги достигне само.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР 

Не забравяйте мерките за безопасност! Подът е най-сигурното място за всяко бебе, което тепърва започва да се обръща и прави опити за пълзене. Отделете място на пода, където може да разположите активна гимнастика, музикални играчки, дрънкалки, топки или огледала и бебето да прекарва възможно по-голяма част от периода на бодърстване в коремно време и игри.

Източник: https://www.puls.bg/