У нас всеки 3 на 100 деца имат сколиоза. Според статистиките всяка година в България пациентите страдащи от сколиоза правят повече от 15 000 посещения при ортопед, приблизително 1000 деца слагат коригиращи корсети, а приблизително 300 се насочват към оперативно лечение.

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА 

Най-засегнати са децата между 9-16 годишна възраст, като 80% от тях са момичета, които са засегнати не само физически, но и емоционално и психически. Данните съобщиха от фондация „Живот със Сколиоза”. Това е неправителствена организация, създадена с идеята да подпомага пряко или косвено засегнати от заболяването сколиоза.

Русенската фондация започна работа по проект с който да помогне на деца, страдащи от заболяването. „Сколи хелп“ цели подобряването на качеството на живот на подрастващите и да им помогне да се справят в тежката битка със заболяването. Инициативата получи финансовата подкрепа на обществен борд на Telus International Bulgaria.

В рамките на проекта бяха направени серия обучителни уебинари за родители и деца с водещи специалисти от страната и чужбина. По време на тези срещи деца и родители преминали през заболяването споделяха своя опит и разказваха да пътя който са извървели по време на лечението си, за да дават мотивация и ценни съвети на тези, които тепърва започват борбата с това коварно заболяване. Наред с това повече от 150 семейства получиха психологическа подкрепа в рамките на онлайн терапия „Сколи Хелп“.

32-годишен баща на две деца се нуждае от помощ

„Наша основна мисия е ранното диагностициране на заболяването. Днес в много малко населени места се провежда мониторинг за гръбначни изкривявания. За щастие гр. Русе не е от тях и в общинския бюджет ежегодно се отделят средства за прегледи на децата в училищата. Вярваме, че всеки родител, който е информиран за какви признаци да следи, ще хване заболяването на време и ще предприеме съответните мерки. Защото именно чрез информираност може да се постигне превенция. Вярваме, че с нашата инициатива децата ще бъдат по-уверени, ще носят смело своите корсети и ще правят стриктно своите специфични упражнения, за да избегнат операция. А ако заболяването е достигнало по-напреднал стадий да помогнем на много родители да вземат решение и да оперират децата си на време“, каза ръководителката и създател на фондацията Силвия Гордеева.

За заболяването се говори, когато изкривяването на гръбначния стълб е над 10 градуса. Това се установява чрез рентгенография и преглед при ортопед. Ключово значение за лечението на заболяването е ранната диагностика при децата. Консервативното лечение включва носене на коригиращ корсет минимум 20 часа на ден и ежедневна Шрот терапия (метода на Шрот е базиран на упражнения подход за консервативно лечение на сколиоза) или СФУС (специфични физиотерапевтични упражнения за сколиоза). Много от децата отказват да носят пластмасови корсети или отказват да правят своите упражнения, защото се чувстват различни или не са добре приети в средата в която живеят, допълни Силвия Гордеева.

Източник: https://www.zdrave.net/