Доайенът на миниинвазивната хирургия у нас проф. д-р Тома Пожарлиев сподели своето мнение за случая ,,Даная''във Фейсбук. Поводът за неговото изказване е фактът, че майката на момичето  обвинява "Пирогов" в изопачаване на случая, а заключението на болницата е, че от страна на лекарите няма грешка. Ето какво написа д-р Пожарлиев:

Майката на Даная към медиците: ...моля ви, бъдете смели

,,На основание дългогодишна практика в голямо лечебно заведение, където бях и началник на хирургична  клиника над 30 години бях въвел указание за подобни пациенти. Ако на идващия за спешен преглед пациент не намерите никакво основание за хоспитализация, то задължително срещу подпис го поканете на контролен преглед след кратко време. Ако пациента се върне повторно с оплаквания и въпреки, че не намирате каквито и да е основание за спешност, го хоспитализирайте! Никой не се разкарва до болницата от удоволствие. Ако не откривате причина или заболяване, то това не значи, че пациента е “здрав”.

10 000 лева за трето дете в община Горна Оряховица

Бях наредил на моите хирурзи да хоспитализират и болни с не хирургически диагнози /оплаквания/, ако  от другите отделения не са хоспитализирани, просто за да се предпазим от пропуски, в това число и цялата болница.

Много примери как работи това правило през годините мога да дам, но в момента си спомням следният случай:

Сутринта на рапорт ми докладват постъпилите през нощта пациенти. Един от постъпилите е 10 годишно дете с травма на главата. На въпроса ми “защо си приел това дете в хирургията” дежурният лекар ми отговори- професоре,  спазвам вашето нареждане да се приемат и такива пациенти, неврохирургът го върнал за наблюдение в къщи. Казвам му -Отлично Слави, така с казваше хирургът.

Анормална фетална сърдечна аритмия - какво трябва да знаем

Излизам от рапортната зала и нещеш ли насреща ми неврохирургът консултирал и не приел детето на легло. Изнесох му кратка лекция, на която той ми отговори, че има над 35 години специалност по неврохирургия и е работил в редица столични неврохирургии.

Какво стана ? Още същия ден детето стана сомнолентно, на направения КТ се видя хематом, детето беше своевременно оперирано и след няколко дни изписано напълно здраво.

Не ми се мисли какви щеше да стане ако детето беше върнато за дома си. Ако не беше спазена тази процедура? До колкото си спомням то живееше във Вакарел!

Д-р Папочиева: За точната диагноза е важна колаборацията между родител, дете и лекар

30293Та така, медицината е сложна наука, но и практика от мислещи хора , от екип. Не е възможно отделният човек да знае всичко. Много са важни правилата, но и отделните клинични звена  да се ръководят от опитни лекари, можещи и с авторитет. Приятелски и политически назначения не водят към добри резултати''.

Източник и снимка: Фейсбук

Текстът е публикуван без редактордка намеса