Британски лекар описа „чудотворния“ момент, в който е помогнал на жена да роди, докато е била на над 10 000 метра във въздуха по време на пътнически полет.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Младшият лекар Хасан Хан изроди здраво момиченце, след като негова спътничка започна да ражда по време на полет от Йордания за Лондон през уикенда. 28-годишният медик летял с група приятели, които също били лекари, когато било издадено съобщение с молба за медицинска помощ.

Пред Sky д-р Хан разказа, че всички негови приятели са се включили доброволно, когато екипажът на полета е призовал за намесата на лекар.

Близнаци се родиха с помощта на инвитро програмата на Столична община

„От всички полети, на които това би могло да се случи, бих казал, че този е относително добър предвид броя на наличния медицински персонал“, разказва той пред Sky News.

Групата медици решили, че д-р Хан е най-добре подготвен да се справи със ситуацията, но задачата не била съвсем лесна за медика, който работи в болница Базилдън в Есекс.

Водите били изтекли и жената скоро щяла да роди. Задачата се оказала още по-сложна заради това, че родилката „не говорила и дума английски“.

Жонглирайки с езиковата бариера и липсата на оборудване, което обикновено се намира в родилното отделение, д-р Хан импровизира и поискал необходимите вещи за завършване на раждането.

„Имахме нужда от просто оборудване като кърпи, за да изсушим бебето, веднага щом излезе и да го увием, за да го стоплим. Не много авиокомпании изобщо са подготвени раждането да се случи във въздуха“, споделя той.

Недоносено бебе се роди по време на полет

„Бях толкова фокусиран върху управлението на ситуацията, че почти забравих, че сме в самолет, и беше сюрреалистично да помогна за безопасното раждане на бебе с повече от двеста неизвестни пътници и екипаж на полета наоколо“, споделя Хан.

Самолетът бил принуден да се отклони към Южна Италия по средата на полета, за да бъдат обгрижени майката и бебето, но лекарят описа, че другите пътници са били „по-изумени от случилото се“, а не от смяната на курса.

„Всички казваха, че това е чудо", каза той.

Родилка посрещна рожбата си по време на полет

Той получил и информация ден след раждането, когато му казали, че момичето е здраво. Оттогава той не е получавал повече известия, като заключава: „Липсата на новини е добра новина, мога само да предполагам“.

На въпрос дали, ако бебето беше момче, би искал да бъде кръстено на него, д-р Хасан се засмя и каза: „Щеше да е хубаво“.

Източник: https://glasnews.bg/