Пет отделения в областната болница в Ловеч са затворени вече. Сред тях е и родилното, но неонатологията все още работи.

Лекарите се притесняват обаче, че секторът ще бъде следващият, който ще затвори врати. Макар и пенсионер, д-р Наташа Шопова продължава да работи в неонатологията в областната болница. Там е от откриването на отделението: „Стоя тук от любов към отделението и към бебетата“, казва лекарката. В неонатологията работят още трима лекари. Приемат болни бебета до едномесечна възраст и новородени.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

„Мечтаем си, че родилното отделение и родилната зала ще започнат да работят и ще идват оттам бебета, както идваха навремето, но сега е тъжно. Тъжно е“, допълва за bTV д-р Шопова.

„Трябва да имаме повече болни и повече тежко болни деца. Нещо е сбъркано в цялата система. За да си осигуря заплатата, трябва да имам… това е страшно, много болни и тежко болни деца“, коментира завеждащата отделението д-р Петя Станчева.

Капачки за бъдеще дари неонатологична линейка на Центъра за спешна помощ в Стара Загора

Заплащането е недостатъчно, казват медиците. Ръководството обяснява, че лечебното заведение има много задължения. Над 60% от специалистите в болницата вече са пенсионери. Това е и една от причините отделенията да затварят.

„Тези хора са изморени от системата, изморени са от нощните дежурства и част от тях решават да приключат с този начин на живот и работа“, казва директорът на лечебното заведение Виктор Таслаков.

Ученици направиха дарение на Неонатологията в Монтана

От Министерството на здравеопазването заявиха, че в ход са разговори за завръщане на акушер-гинеколози, за да се отвори родилното отделение.

Източник: https://www.konkurent.bg/