Инициативата "Капачки за бъдеще" дари неонатологична линейка на Центъра за спешна медицинска помощ в Стара Загора. 

„Линейката на „Капачки за бъдеще“ вече е в дома си, при собствениците, които ще се грижат за нея и които ще я използват по предназначение“, разказа Ирена Златева, представител на фондация "Лазар Радков" и председател на местния спасителен клуб "За бъдеще". Специализираната линейка е оборудвана с „кувьоз, аспиратор, респиратор, кислородна бутилка и има антивибрационни пружини, които да предотвратят рисковете от клатене на пациентите“, посочи още Златева.

Капачки за бъдеще дари термолегло за недоносени бебета на МБАЛ-Хасково

Първи модерната линейка разгледаха учениците от първи „В“ клас на Основно училище „Веселин Ханчев“. „Тези деца са най-добрите "капачосъбирачи" и това беше като подарък за техните усилия при събирането на капачки“, разказа Златева. Тя уточни, че всички първокласници от това старозагорско училище са обучени за оказване на първа долекарска помощ благодарение на фондация „Лазар Радков“.

„Неонатологичната линейка е високотехнологична и отговаря на всички европейски стандарти. Благодарение на нея ще имаме възможност за по-бързо, по-качествено и на високо ниво оказване на медицинска помощ при бебета“, каза пред журналисти д-р Даниела Кършакова, заместник-директор на Центъра за спешна медицинска помощ-Стара Загора. Тя посочи, че новата линейка ще бъде използвана за „новородени в рискови животозастрашаващи състояния като респираторен дистрес синдром и ниско тегло.

Спасено бебенце с дихателни проблеми - отново с помощта на Капачки за бъдеще

„Тепърва предстои обучение, което ще е съвместно със специалисти от Неонатологично отделение на УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович“, обясни д-р Кършакова и допълни, че новата линейка ще обслужва освен Стара Загора и областта, така и областите Сливен, Ямбол и Хасково.

Медикът си пожела благодарение на новата придобивка да бъде намалена детската смъртност. И изказа благодарност към фондация „Лазар Радков“, която е основател на „Капачки за бъдеще“. 

За мечтата да прегърнеш бебе - Дияна и Христо разказват

Златева посочи, че в България неонатологичните линейки от „Капачки за бъдеще“ са общо пет, предстои да има още една.

Припомняме, че линейката пристигна в Стара Загора през октомври м.г., но сега тя вече ще може да бъде използвана за нуждите на най-малките пациенти.

Източник: https://pronewsdobrich.bg/