Близо трима от 100 хиляди българи имат установен първичен имунен дефицит, като тази честота е по-ниска в сравнение с повечето от европейските държави. 

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Причината е, че около 70 процента от пациентите са без поставена диагноза, съобщават от университетската болница Александровска, където се намира Експертният център по редки болести – първични имунни дефицити. 

От лечебното заведение се включват в Световната седмица на този вид заболявания.

Първичните имунни дефицити включват над 300 редки заболявания, при които има нарушения в звена от имунната система. Причината са генетични дефекти, някои от тях наследствени. 

Пациентите са податливи на инфекции, боледуват по-често, лечението е по-трудно. У нас има 222-ма души с доказан първичен имунен дефицит, като над половината са деца. 

24 000 са децата у нас с пропусната доза ваксина против коклюш

Те се лекуват и проследяват от специалисти от Експертния център в Александровска болница и от Функционалния експертен център „Джефри Модел“. 

По целия свят има значителен процент от такива пациенти без поставена диагноза, затова в България са приети критерии за бърза диагностика, посочват от университетската болница. 

Калоян Гешев стана трикратен шампион по скоростно смятане

От днес до 29 април т. г. в лечебното заведение започват безплатни прегледи за бебета и хора до 60 години, които имат поне един от десетте признака на първичен имунен дефицит – например боледуват от пневмония два или повече пъти за година. 

Изисква се предварително записване по телефона.

Източник: https://bnr.bg/