Родители се учат как да разпознават емоциите на децата си по време на съботни работилници, организирани от Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца. Срещите се провеждат в приказната атмосфера на Детски отдел със специалното участие на детски психолог Надежда Евгениева. В рамките на един час семействата получават полезни насоки и идеи, които могат да включат в родителския си арсенал от подходи.

Работилниците са насочени към родителите на деца от 0 до 7 години, както и бъдещи майки и татковци.

Емоциите са директен мост, по който се предава общуването и затова е важно така да предаваме посланията си, че детото да ни чува, а и обратното – да разпознаваме какво се крие зад неговото поведение. Основен акцент в срещите ще бъде емоционалното развитие в тази възраст, какви са най-честите трудности, които родителите срещат и как могат да подкрепят децата.

Правителството прие Годишен план за насърчаване на ранното детско развитие

На предстоящата среща Надежда Евгениева ще разгледа темата за агресията, предизвикателното поведение и лъжата при децата до 7 години. Работилницата ще се проведе на 20 април от 11:00 до 12:00 ч.

Децата също са добре дошли по време на срещата, специално за тях ще има работилница „Емоциоландия”, подготвена от библиотекарите в Детски отдел, и четене на приказки. „Емоциоландия“ е игра, разработена от библиотечните специалисти и детския психолог, която включва и любимото на всички Lego, конструирано, за да даде нови решения за ранно образование, базирани на метода „учене чрез игра”.

Темите в следващите месеци са посветени на поставяне на граници, злояди деца, как да избираме книги за децата в дигиталната ера и как влияят на детското развитие.

Източник: https://azcheta.com/