Министерството на здравеопазването ще осигури безплатни ваксини срещу коклюш на всички бременни от 27-а до 36-а гестационна седмица. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.

С по 100 лв. повече ще дава общината на семействата с новородено в Монтана

"Регистрираните случаи на коклюш в страната са над 500, при 4 в същия период на миналата година. Това съвсем ясно показва тенденцията за епидемично разпространение на заболяване. Над 90% от случаите са деца. Рисковата група от усложнения и хоспитализация са децата до 1 година. 84% от тях са неимунизирани поради ненавършена възраст или други причини. Вземайки предвид това и полученото вече становище на Националния съвет по имунизиции и получено становище от експертния съвет, предприемам следните действия:

  • Актуализация на имунизационния календар: допуска се основната планова имунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б инфекции да стартира по-рано, от 6-а седмица.
  • Министерството на здравеопазването ще осигури на всички бременни от 27 до 36 гестационна седмица, които желаят да се имунизират безплатно, независимо от това дали са здравноосигурени или не", каза Кондева.

Държавата отпуска повече пари за инвитро процедури

В момента имунизационният календар предвижда от втори, трети и четвърти месец децата да се ваксинират срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции.

Източник: бнт1