"Здравейте! Аз съм Божидар! С братчето ми Ангел нямахме търпение да видим мама и се появихме цели 14 седмици по-рано. Неслучайно сме кръстени така. След 2 дни братчето ми стана звездичка. Ще ни пази от небето. И аз без малко да тръгна с него, но реших да остана при мама, тати и бати. Никой не вярваше, че ще живея. И знаете ли, все още много хора не вярват. Мама чува страшни неща, защото съм болен от някаква болест, от която главичката ми стана много голяма. Но ако знаете само как ми се живее!... И се боря със зъби и нокти. Но това е защото мама силно вярва в мен, че ще се справя и ще се прибера вкъщи при тях. И така, вече 365 дни. Стискайте ми палци, защото мама ме чака у дома."

Божидар е роден в 26-та гестационна седмица или 14 седмици преди термин, 1030 гр., първи близнак (братчето му напуска този свят само два дни след раждането), с интравентрикуларен мозъчен кръвоизлив III степен.

Поразителни кадри показват раждането на недоносени близнаци

Две седмици след раждането Божидар развива екстремна хидроцефалия, като главата му нараства с 10 см. на месец. “Във Варна казаха, че няма мозък и не може да се оперира. Тогава завеждащият неонатолог се обърна към мен с думите: "Това дете ще бъде толкова тежко ментално и физически увредено, че каквото и да правите оттук нататък все тая".

След тези тежки думи, майката на Божидар - Димитрина, получава и отказ детето ѝ да бъде транспортирано в София. 3 месеца по-късно семейството успява да “извоюва” това тяхно право. В началото на третия си месец Божи е преведен в неонатологичното отделение към СБАЛ по детски болести “Проф. Иван Митев”, гр. София. Лекарите, които поемат грижите за Божидар, установяват, че той е с много силно възпалени декубитални рани по цялата главичка. 1 месец лекарите се борят с инфекциите, причинени от тези рани. В София Божидар получава и отказ да бъде опериран, поради наличието на инфекция. През тези 30 дни главата му достига цели 52 см.

СЕМЕЕН ХОРОСКОП

“На 1-ви юли Божидар беше опериран и му бе поставена първата клапа. Оперативната рана не можеше да се затвори месец след това. След още един месец клапата се инфектира и Божидар изкара много тежък менингит. Едва го спасиха.”

След още 2 месеца лечение му е поставена втора клапа, която също се инфектира на втория месец и отново кара менингит. Последващото лечение е с продължителност от още месец и половина.

След първата операция гълтателният и сукателен рефлекс на Божидар се влошават и се налага хранене с назогастрална сонда.

“Божидар е вече на 1 годинка и тежи едва 5 килограма. В момента Божи отново се нуждае от операция, тъй като вътречерепното налягане расте. Неврохирурзите тук казват, че ако поставят клапа, вероятността тя отново да се инфектира е почти 100%, а друго лечение за хидроцефалия няма.”

Особености при външния вид на новороденото

Божидар е резистентен към повече антибиотици и една бъдеща тежка инфекция би била изключително опасна за него. В Турция дават надежда на семейството на Божидар. Предстои им да заминат, където ще бъдат направени множество изследвания на Божидар. Лекарите планират да бъде отстранена голямата киста, която пристиска малкия мозък и след това да се постави клапна система, като на място ще преценят колко и какви клапи да бъдат поставени. Престоят в болницата в Турция ще продължи поне 1 месец.

Божи заминава за Турция само ден след първия си рожден ден, който прекара в болничната стая. Сумата, необходима за заминаването му е 3900 евро, включващи само първоначалните изследвания, 1000 евро престой на ден в турската клиника, както 2500 евро ден престой в интензивно отделение. След като бъдат направени всички необходими изследвания, Божидар и семейството му ще получат и оферта за оставащата сума, като изискването от страна на клиниката е 20000 евро авансово плащане, с което да стартират всички интервенции.

Скъпи хора, сумата е непосилна, но нека заедно да помогнем на Божидар, защото всяко дете заслужава да живее! Нека не му отнемаме това право!

➡Може да дарите с карта, PayPal, ApplePay, GooglePay, Revolut 
https://pavelandreev.bg/campai…/podari-zivot-na-bebe-bozidar
➡Банка Алианц Банк България 
IBAN:BG41BUIN95611000707352
BIC:BUINBGSF 
Титуляр:ФОНДАЦИЯ ПАВЕЛ АНДРЕЕВ Основание дарение за Божидар 
➡Страница Базар:
https://www.facebook.com/groups/pavelandreevbggroup/?ref=share

Източник: Facebook Дари надежда